Timp de o lună, 35 de medici oncologi vor merge în mai multe localități pentru a consulta populația
-
04 Februarie 2019 16:26
35 de medici oncologi cu experiență în domeniu se vor deplasa în raioanele țării pentru a oferi asistență consultativă pacienților, asistență metodică medicilor, dar și a informa populația privind simptomatica și metodele de depistare precoce a cancerului.
Secretarul general de Stat din cadrul Ministerului Muncii, Sănătății și protecției Sociale, Boris Gâlcă, a menționat în cadrul unei conferințe de presă, că scopul campaniei este de a aduce la cunoștința cetățenilor că această maladie poate fi prevenită și tratată, dacă este depistată la stadiile inițiale. Boris Gâlcă:
„Majoritatea tipurilor de cancer, care sunt depistate atât în R.Moldova cât și la nivel mondial sunt depistate în stadii tardive. Profilaxia, depistarea precoce a tuturor tipurilor de cancer este cheia pentru o longvitate sporită a acelor pacienți, care, cu regret, au această maladie”.
Specialiștii vor informa de asemenea cetățenii că pot beneficia, gratuit, de trei categorii de screeninguri pentru cancerul de colului uterin, mamar și colorectal, indifirent dacă au sau nu poliță de asigurare medicală.
Șefa laboratorului științifico-tehnologic, din cadrul Institutului Oncologic, Larisa Sofrone, a subliniat importanța campaniei de informare, în situația în care în multe raioane nu există medici oncologi, sau nu activează cabinetele de control profilactic:
„Vreau să remarc că rolul echipelor este foarte mare, deoarece, cu părere de rău, nu în toate raioanele republicii activează oncologi, iar în alte raioane activează pe 0,25 salariu și practic este imposibil de a ține sub control această gravă problemă. Mai mult ca atât, în multe raioane nu activează cabinetele de control profilactic, unde orice persoană care pășește pragul instituției curative trebuie să fie supusă unui control riguros, general a strării de sănătate. În aceste localități a crescut numărul persoanelor depistate de cancer în stadiile tardive”, spune Larisa Sofrone.
Potrivit directoarei Institutului Oncologic, Larisei Catrinici, conform legislației, tratamentul persoanelor bolnave de cancer în R.Moldoca este gratuit, compensat în totalitate din fondul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Numărul bolnavilor de cancer în R.Moldova este în creștere, fiind înregistrate anual în jur de 10 mii de cazuri noi de afecțiuni oncologice, inclusiv 94 de cazuri la copii.