Timișoara își comemorează eroii căzuți în timpul Revoluției

  • 16 Decembrie 2014 09:03
Timișoara își comemorează eroii căzuți în timpul Revoluției

La ceremoniile de la Timișoara dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluție va participa și președintele ales, Klaus Iohannis.

 

Ca în fiecare an, Timișoara își comemorează la 16 decembrie eroii căzuți la Revoluție, informează Radio România Actualități.

Manifestările încep cu o vizită la penitenciarul în care au fost duși cei arestați în urmă cu 25 de ani.

La ceremoniile de la Timișoara dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluție va participa și președintele ales, Klaus Iohannis.

Scânteia s-a aprins în Piața Maria, acolo unde pe 16 decembrie s-au adunat mai mulți enoriași pentru a-l apăra pe pastorul reformat László Tökés, amenințat de Securitate cu evacuarea.

"Mulți timișoreni au stat în apropierea Bisericii reformate, susținându-l moral pe pastorul Tökés. Lucrurile au evoluat foarte rapid, s-a adunat multă lume și lumea a plecat spre Complexul Studențesc și la Comitetul Județean de Partid. S-au făcut multe arestări. În 17, manifestațiile au continuat, s-a început să se tragă pentru că lumea nu s-a dus acasă", a spus Traian Orban, președintele Asociației "Memorialul Revoluției".

La un sfert de veac de la evenimentele din decembrie '89, revoluționarii consideră că multe dintre idealurile revoluției au fost atinse, chiar dacă există și neîmpliniri.

Autoritățile locale, împreună cu asociațiile de revoluționari, au pregătit un program complex de manifestări comemorative, care vor cuprinde depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, o procesiune pe traseul Revoluției, proiecții de filme, lansări de carte, expoziții, concerte și spectacole festive.

Invitatul de onoare al manifestărior este preșdintele ales, Klaus Iohannis, care se va adresa astăzi timișorenilor de pe scena Operei, după care va asista la concertul de colinde susținut de Corul Național de Cameră "Madrigal".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău