Time: Liderul nord-coreean Kim Jong-un dorește să scrie o nouă istorie cu Coreea de Sud (Revista presei internaționale)
-
07 Martie 2018 09:13
Conflicte care dau semne de aplanare, conflicte care, dimpotrivă, amenință să izbucnească și niște alegeri care pun sub semnul întrebării soarta așa-zisului proiect european - iată doar câteva dintre problemele care atrag atenția ziarelor străine în acest moment. Urmărită îndeaproape de multă vreme, criza dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud pare acum să treacă printr-o perioadă mai relaxată. „Coreea de Nord e dispusă să discute cu Statele Unite despre reducerea programului său nuclear", titrează cotidianul american „The Washington Post".
O altă publcație americană, revista „Time", îl citează pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, care ar fi spus că „dorește să scrie o nouă istorie cu Coreea de Sud". Dar ce s-a întâmplat de fapt? Agenția oficială de presă nord-coreeană a transmis că liderul nord-coreean s-a întâlnit, la Phenian, cu o delegație oficială sud-coreeană, cu care a discutat „cu inima deschisă". Potrivit aceleiași agenții, „discuțiile au avut loc la un dineu desfășurat luni seară, dar ele au continuat și în cursul zilei de marți". Mai reținută, publicația sud-coreeană „Hankyoreh" opinează că "rezultatele dineului cu Kim Jong-un 'nu au fost dezamăgitoare', dar că "președinția sud-coreeană de la Casa Albastră a fost destul de vagă în privința discuțiilor purtate. 'Mi s-a spus că ceva a ieșit dn toate astea și că rezultatul nu a fost dzamăgitor', a declarat un oficial sud-coreean citat de aceeași publicație. Mai sigur însă, ziarul belgian "Le Soir" anunță că "cele două Corei vor organiza o reuniune la vârf la frontieră" și că „evenimentul va fi programat în luna aprilie".
În Europa însă, relațiile ruso-britanice sunt cele care par acum periclitate, iar presa britanică tună și fulgeră. „Spion rus otrăvit", titrează cotidianul britanic „Evening Standard". Ziarul informează că „Serghei Skripal, un fost agent dublu în vârstă de 66 de ani, este în spital după ce a fost găsit inconștient pe o bancă dintr-un mare magazin". Ziarul adaugă că, „lângă el a fost găsită și o femeie în jurul vârstei de 30 de ani, și ea inconștientă". Un alt cotidian britanic, "Financial Times", precizează că „femeia era fiica lui Skripal, Iulia, în vârstă de 33 de ani". „Marea Britanie va riposta dur dacă se va dovedi resposabilitatea statului rus în acest incident", scrie ziarul nord-irlandez „Belfast Telegraph". Iar ziarul canadian „Globe and Mail" îl citează pe ministrul britanic de externe, Boris Johnson, care spune că "Rusia este o forță a răului care seamănă zâzanie" și că, "în cazul confirmării vinovăției, nu vede cum ar mai putea participa echipa Angliei la Campionatul Mondial de Fotbal, programat la Moscova la sfârșitul lunii iunie". Conform portalului moscovit „Gazeta.Ru", „purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate comenta, întrucât Kremlinul nu deține informații suficiente". Și tot în Rusia, ziarul „Pravda" reiterează și el acuzațiile lui Boris Johnson, după care se întreabă: "Moscova va tăcea?"
În sfârșit, desfășurate duminică, alegerile italiene nu-și stinseseră nici până azi ecourile. Titlurile unor articole din presă, ne scutesc de orice alt comentariu. „Partidul Democrat exclude o alianță cu Mișcarea de 5 Stele și rămâne în opoziție", titrează cotidianul italian „Corriere della Sera". „Cine vrea să intre în Mișcarea de 5 Stele, să spună", afirmă fostul premier Matteo Renzi citat de publicația „L'Avvenire". „Au învins cei împotriva actualului sistem", scrie și "Il Giornale". Iar ziarul francez "Le Monde" estimează că, „în urma alegerulor din Italia, Uniunea Europeană se confruntă cu scenariul cel mai rău. Primăvara europeană anunțată după victoria președintelui francez Emmanuel Macron pare să intre în iarna euroscepticilor. Italia din 4 martie nu vrea să iasă din Uniunea Europeană, dar va face totul ca s-o împiedice să progreseze".