Timbrul de acciză, obligatoriu pe pachet la cartușele și rezervele pentru țigarete electronice

  • 06 Iulie 15:58
Timbrul de acciză, obligatoriu pe pachet la cartușele și rezervele pentru țigarete electronice

Aplicarea timbrului de acciză pe pachet la cartușele, rezervele pentru țigarete electronice și preparatele destinate utilizării în cartușe urmează să devină obligatorie. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Potrivit inițiativei, accizele vor fi aplicate pentru fiecare unitate în parte și nu per litru cum este în prezent, transmite IPN.

Autorii proiectului sunt deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit lor, scopul inițiativei este de a exclude contrabanda și comercializarea ilicită a acestor produse accizate pe teritoriul Republicii Moldova.

Modificările ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Totodată, agenții economici, care au importat produse conexe accizate la poziția tarifară respectivă până la data adoptării legii, vor putea comercializa stocurile existente fără timbru de acciză în termen de până la 1 octombrie 2022.

În conformitate cu politica bugetar-fiscală pentru anul 2022, cartușele și rezervele pentru țigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice sunt supuse accizării în mărime de 1957 de lei pentru un litru. În 2023, mărimea accizei va crește până la 2055 de lei pentru un litru.

Autorii proiectului menționează că lipsa timbrului de acciză pe pachet nu permite organelor de control să determine dacă au fost sau nu achitate accizele. Astfel, se presupune că aceste mărfuri ar putea fi introduse pe piață locală prin contrabandă sau contrafăcute.

Proiectul de lege, care prevede modificarea Codului Fiscal și a Legii privind controlul tutunului va fi prezentat în plenul Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău