Thomas Buchsbaum | În R.Moldova are loc „oligarhizarea progresivă”, o degradare a statului de drept, a valorilor democratice și a libertăților

  • 28 Martie 2019 12:42
Thomas Buchsbaum | În R.Moldova are loc „oligarhizarea progresivă”, o degradare a statului de drept, a valorilor democratice și a libertăților

Reprezentantul Special al Parteneriatului Estic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Austria, Thomas Buchsbaum, consideră că, în ultimul timp, în R. Moldova "se produce o degradare a statului de drept și a valorilor democratice".

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, la Viena, în cadrul unei întâlniri cu participanții proiectului "Dialoguri transnistrene", realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice.

"Apreciem foarte mult proiectul "Parteneriatul Estic", care oferă numeroase oportunități pentru partenerii noștri. R.Moldova a fost lider în acest proiect, dar deja nu mai este. Îmi pot spune opinia personală despre ceea ce se întâmplă în ultimul timp: are loc o degradare a statului de drept, a valorilor democratice și a libertăților", a spus diplomatul.

Potrivit lui, despre aceasta arată multe evenimente care au avut loc în ultimul timp în R.Moldova.

"Un exemplu este anularea rezultatelor alegerilor primarului Chișinăului, adoptarea legii privind acordarea cetățeniei în schimbul investițiilor și a altor legi. Este foarte trist", a remarcat Buchsbaum.

El a menționat că procesul de încetinire a reformelor se întâmplă în alte țări ale Parteneriatului Estic.

"Vedem procese similare în Ucraina, unde lupta împotriva corupției a fost pusă pe plan secundar, la fel și alte reforme. Treptat, în aceste țări are loc "oligarhizarea progresivă". Sperăm foarte mult că, după alegeri, atât în R. Moldova, cât și în Ucraina, situația se va îmbunătăți, iar noile autorități vor îndeplini promisiunile făcute alegătorilor și vor acționa altfel decât până acum", a subliniat diplomatul austriac.

În același timp, el a menționat că "perioada campaniei electorale și formarea noilor structuri ale puterii nu este cel mai bun moment pentru soluționarea conflictelor, inclusiv al celui transnistrean".

"Sperăm că procesul de formare a guvernului nu va afecta negativ dinamica viitoare a reglementării transnistrene", a spus Thomas Buchsbaum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău