Think tank-ul american Atlantic Council anunță înființarea unui task force dedicat securității la Marea Neagră

  • 29 Decembrie 2022 09:18
Think tank-ul american Atlantic Council anunță înființarea unui task force dedicat securității la Marea Neagră

Think tank-ul american Atlantic Council, prin intermediul Inițiativei pentru Securitate Transatlantică din cadrul Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate, a anunțat miercuri formarea unui grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică din România (SNPSA), informează un comunicat al prestigiosului think tank din Washington.

Conform sursei citate, un grup distins de experți, care va fi anunțat în mod oficial în 2023, se va reuni pentru a discuta și a dezvolta recomandări acționabile pentru consolidarea securității și stabilității regiunii vitale din punct de vedere geopolitic a Mării Negre. Grupul va lua în considerare aspecte legate de apărare și descurajare, amenințări neconvenționale și hibride, precum și cooperarea în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune, scrie Calea Europeană.

“Marea Neagră se confruntă cu un moment definitoriu, în care campionii democrației se confruntă cu forțele autocrației. Aflată la frontiera NATO, această regiune nu va face decât să crească în importanță în următorii ani. Având în vedere activitatea sa continuă privind securitatea la Marea Neagră, precum și poziția sa de lider de opinie în ceea ce privește problemele de securitate și apărare transatlantice, Consiliul Atlantic este poziționat în mod unic pentru a contribui la eforturile politice ale SUA și ale aliaților pe această temă.”, a declarat Frederick Kempe, președintele și directorul executiv al Atlantic Council.

Regiunea Mării Negre a fost un focar de conflict în Europa în ultimii 15 ani, după cum a demonstrat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, a Ucrainei în 2014 și din nou în 2022.

În acest an, regiunea a ajuns la o nouă preeminență strategică, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre ca punct focal economic, geopolitic și militar.

Continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitățile sale de proiecție a puterii în regiunea Mării Negre reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită soluții politice ambițioase ca răspuns.

Agresiunea regională evidențiază oportunitatea grupului operativ și merită o analiză cuprinzătoare a mediului de securitate regional.

În timp ce guvernul SUA lucrează la elaborarea unei strategii pentru Marea Neagră care să contracareze agresiunea adversă, iar NATO reafirmă importanța strategică a regiunii în noul său concept strategic, acest grup operativ se află într-o poziție unică pentru a genera idei și strategii noi în sprijinul acestor procese și pentru a permite cooperarea între aliați și parteneri în vederea consolidării stabilității și promovării solidarității în regiune, arată sursa citată.

“Acest grup operativ urmărește să stabilească un corp de lucru pentru a dota factorii de decizie cu informațiile critice necesare pentru a combate acțiunile perturbatoare și agresive. Inițiativa de securitate transatlantică este pregătită să sprijine cercetări atente, credibile și, eventual, provocatoare, pe măsură ce echipa aprofundează subiectul securității la Marea Neagră alături de experți regionali”, a declarat directorul Inițiativei de securitate transatlantică, Christopher Skaluba.

“România și aliații săi din NATO, lucrând alături de parteneri cu aceeași viziune, sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale comise de cei care vor să distrugă stabilitatea în regiunea Mării Negre, așa cum demonstrează eforturile recente de a spori apărarea și descurajarea pe flancul estic, de a îmbunătăți conectivitatea infrastructurii din regiune prin eforturi precum Inițiativa celor Trei Mări și de a construi reziliența euro-atlantică la amenințările neconvenționale. Accentul continuu pus pe securizarea acestui nod critic trebuie să fie informat prin intermediul unor cercetări cuprinzătoare, pe care suntem încântați să le întreprindem prin formarea acestui grup operativ împreună cu omologii noștri de la Atlantic Council”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău