Theresa May, la primul său discurs în SUA: ”Cu președintele Putin, sfatul meu este: să ne implicăm, dar cu grijă”

  • 27 Ianuarie 2017 11:35
Theresa May, la primul său discurs în SUA: ”Cu președintele Putin, sfatul meu este: să ne implicăm, dar cu grijă”

În primul său discurs susținut în SUA în calitate de prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May a făcut apel la Statele Unite și la actualul său leadership privind importanța instituțiilor internaționale, printre care Națiunile Unite și NATO, criticate în repetate rânduri de președintele american, Donald Trump.

Premierul britanic a făcut o pledoarie pentru relația specială dintre SUA și Marea Britanie, avertizând însă că zilele intervenționismului anglo-american s-au încheiat, notează Politico Europe.

Relația specială dintre SUA și Marea Britanie este una dintre cele mai mari forțe ale progresului pe care lumea le-a cunoscut”, a spus May, făcând referire la rolul celor două țări în formarea celor mai importante instituții internaționale: NATO, cea pe care Trump a calificat-o drept ”învechită”, și ONU, cea în raport cu care noul președinte a avertizat că va micșora contribuția SUA.

Atât SUA, cât și Marea Britanie sunt membrii fondatori NATO și UE, fiind principalii contributori la apărarea colectivă euro-atlantică, dar și membrii permanenți în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Astfel, este în interesul lor să apere împreună ”valorile, interesele și ideile în care cred”.

Acest lucru nu înseamnă să ne reîntoarcem la politicile eșuat din trecut. Zilele în care SUA și Marea Britanie interveneau în țări suverane pentru a reface ordinea așa cum ne-o imaginam s-au încheiat”, a declarat May, făcând referire la era intervenționismului pe care au susținut-o predecesori ai săi, David Cameron sau Tony Blair.

Premierul britanic i s-a adresat, de la distanță, și lui Donald Trump, insistând asupra opticii în care SUA și Marea Britanie trebuie să se raporteze la Rusia și făcând trimitere la Ronald Reagan, fostul lider al SUA pe care Trump îl apreciază foarte mult.

Aceasta a indicat că noua Americă îndrăzneață va fi benefică pentru lume, dar a avertizat că noua administrație nu trebuie să trădeze victoriile în Europa de Est ale președintelui Ronald Reagan.

Când vine vorba de Rusia, este înțelept să luăm exemplul președintelui Reagan, care în timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov, s-a ghidat după principiul ai încredere, dar verifică. Cu președintele Putin, sfatul meu este: să ne implicăm, dar cu grijă”, a spus May, în contextul în care atât Trump, cât și Putin s-au arătat dispuși să normalizeze relațiile dintre cele două țări.

În discursul ținut în fața republicanilor cu o zi înainte de a deveni primul lider străin care se întâlnește cu Donald Trump la Casa Albă, Theresa May a spus că datorită ”marii victorii” electorale a acestuia, Statele Unite pot fi ”mai puternice, mai mărețe și mai încrezătoare în anii ce vin”, și a explicat că se adresează republicanilor atât din postura de premier al Marii Britanii, dar și de coleg conservator care crede în aceleași principii: valoarea libertății, demnitate, principiul națiunii, al familiei, al prudenței economice și al patriotismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău