The Washington Post | Coreea de Nord a cerut SUA două milioane de dolari în schimbul repatrierii în comă a lui Otto Warmbier
-
26 Aprilie 2019 12:15
Coreea de Nord a cerut Statelor Unite două milioane de dolari, în 2017, în contul cheltuielilor cu spitalizarea lui Otto Warmbier, drept o condiție a repatrierii tânărului american, care a intrat în comă în timpul detenției sale la Phenian, dezvăluie The Washington Post (WP), potrivit News.ro.
Regimul nord-coreean l-a pus să semneze un angajament de plată pe emisarul american însărcinat să-l aducă acasă pe student, care a decedat în iunie 2017, la vârsta de 22 de ani, la puțin timp după întoarcerea sa în Statele Unite, potrivit cotidianului, care citează două surse apropiate dosarului.
Factura nu a fost plătită în 2017, au precizat aceste surse, fără să spună dacă a fost plătită între timp sau dacă această plată a fost discutată în cele două summituri între președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Casa Albă a refuzat să comenteze dezvăluirile The Washington Post.
„Noi nu facem comentarii în cazurile de luare de ostatici, de aceea ele au fost încununate de succes în această administrație”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders.
Otto Warmbier, un student la Universitatea Virginia, a fost arestat la Phenian în ianuarie 2016, în timpul unui sejur organizat.
El a fost condamnat, în martie 2017, la 15 ani de muncă forțată, după ce a fost găsit vinovat de furtul unui afiș de propagandă, după care a fost „eliberat” în iunie 2017 - în comă.
Cauza exactă a morții sale rămâne necunoscută, însă justiția americană a stabilit în decembrie 2018 că studentul a fost torturat în timpul detenției și a condamnat regimul stalinist de la Phenian la plata a 501 milioane de dolari despăgubiri.
Coreea de Nord a dezmințit că i-ar fi aplicat orice rele tratamente și a anunțat că Otto Warmbier a contractat botulism în închisoare.
Donald Trump a fost aspru criticat după ce a spus că el îl crede pe Kim Jong Un, care i-a dat asigurări, în al doilea summit, la Hanoi, în februarie, că nu a fost informat despre soarta studentului.