The Wall Street Journal |Spionajul rus ar fi folosit Kaspersky pentru a accesa calculatoare în Statele Unite

  • 12 Octombrie 2017 15:08
The Wall Street Journal |Spionajul rus ar fi folosit Kaspersky pentru a accesa calculatoare în Statele Unite

Autoritățile ruse au folosit programul antivirus al companiei ruse Kaspersky, specializată în securitate cibernetică, pentru a accesa calculatoare din lumea întreagă și a obține informații secrete ale SUA, scrie joi The Wall Street Journal (WSJ), scrie Agerpres.

Potrivit unor surse oficiale, dar neidentificate de WSJ, cu ajutorul unei versiuni modificate a programului antivirus au fost căutate documente clasificate 'top secret', astfel că acest program ar fi devenit un instrument de spionaj al serviciilor secrete ruse.

Cu o săptămână în urmă, aceeași publicație a scris că hackeri ruși au utilizat antivirusul Kaspersky pentru a sustrage documente confidențiale care se aflau în computerul personal al unui subcontractant al Agenției de Securitate Națională din SUA (NSA).

WSJ menționează acum că nu se știe câte calculatoare sau câte persoane cu funcții importante au fost ținta unor asemenea acțiuni și nici ce informații ar fi fost piratate, dar susține că Israelul a alertat autoritățile americane despre aceste posibile manevre, după ce serviciile secrete israeliene au penetrat rețelele Kaspersky în anul 2014.

Și agenția Reuters notează, preluând informații din mass-media, că serviciile secrete israeliene au descoperit că hackerii guvernului rus folosesc același program antivirus pe care-l au circa 400 de milioane de utilizatori în întreaga lume, inclusiv agenții guvernamentale americane.

Moscova a răspuns joi oficial tuturor acestor relatări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificându-le drept 'absurde' și susținând că guvernul rus nu are nicio implicare în astfel de acțiuni.

Administrația președintelui Donald Trump a ordonat pe 13 septembrie tuturor agențiilor federale să dezinstaleze în maxim 90 de zile toate programele informatice produse de KasperskyLab, întrucât la Washington există temerea că această companie este vulnerabilă în fața influenței serviciilor secrete ruse și prin urmare produsele ei antivirus pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională a SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău