THE WALL STREET JOURNAL: O mișcare germană în conflict cu societatea modernă

  • 13 Ianuarie 2015 11:31
THE WALL STREET JOURNAL: O mișcare germană în conflict cu societatea modernă

THE WALL STREET JOURNAL - În esența ei, PEGIDA este o răscoală est-germană împotriva Germaniei contemporane.

La un sfert de secol după căderea Zidului Berlinului, Germania este din nou divizată, de această dată din cauza fricii de dominația străină. Mii de est-germani mărșăluiesc în fiecare luni pentru a-și exprima opoziția față de refugiați și față de ceea ce ei numesc "islamizarea" țării. Cancelarul Angela Merkel a condamnat în termeni duri demonstrațiile. Ce se întâmplă în inima Europei?

În centrul scandalului se află un fenomen politic care pare că a fost conceput de Monty Python. PEGIDA, o mișcare al cărei nume este acronimul german al sintagmei "Europeni Patrioți Împotriva Islamizării Occidentului", atrage în fiecare săptămână mii de manifestanți pe străzile Dresdei.

Dar PEGIDA nu e ceva de râs. Mișcarea împotriva "cocoloșirii" refugiaților în Germania este în creștere de mai multe săptămâni. Nu mai puțin de 17.500 de persoane au mărșăluit înainte de Crăciun. Poliția a numărat 18.000 săptămâna trecută. Auto-proclamații apărători ai Vestului ignoră criticile bisericilor - "creștinii nu pot să meargă acolo", a spus-o pe fără ocolișuri un episcop catolic - și ale Consiliului Central al Evreilor. Lor nu le pasă de avertismentele lansate atât de patronate cât și de sindicate.

Ei o ignoră totodată pe Merkel, care, cu ocazia tradiționalului ei discurs televizat de Anul Nou, i-a îndemnat pe toți germanii să nu participe la astfel de manifestații. "Nu-i urmați pe aceia care vă îndeamnă [la demonstrații]. Mult prea des există prejudecăți, există răceală și, da, chiar și ură în inimile lor." Cu aceasta, ea a făcut din PEGIDA unul dintre marile ei motive de îngrijorare, alături de lupta Europei împotriva președintelui Vladimir Putin și de criza euro.

Cel mai proeminent organizator al PEGIDA, Lutz Bachmann, este un fost spărgător de locuințe recidivist și traficant de cocaină, conform articolelor din presă. La un moment dat fugise în Africa de Sud pentru a scăpa de justiția germană. Cât timp s-a aflat acolo, a trăit în ilegalitate, până a fost deportat. El nu își ascunde deloc trecutul și luna trecută a vorbit deschis despre el pe Facebook. Acesta nu-l oprește însă să ceară o atitudine mai dură față de imigranții ilegali și o deportare mai grabnică a acelor solicitanți de azil în Germania cărora nu li se aprobă cererea.

Un alt obiectiv major al PEGIDA este să oprească influența în expansiune a islamului în societatea germană. La prima vedere, acesta este un motiv foarte ciudat pentru a se manifesta la Dresda, unde mai puțin de 5% din locuitori sunt străini și doar 0,4% dinte ei se identifică drept musulmani. Pentru comparație, în orașul vestic Munchen 25% din populație este de origine străină. Aici s-a și organizat de altfel prima mare contramanifestație împotriva PEGIDA, în decembrie, la care au participat 13.000 de oameni.

Acest paradox este esențial pentru înțelegerea fenomenului PEGIDA. Cu toate că integrarea minorităților musulmane în cadrul unor societăți care au fost în trecut creștine este o sarcină pentru mai toate țările vest-europene, PEGIDA are legătură cu ceva cu totul diferit. În esența ei, mișcarea este o revoltă est-germană împotriva Germaniei contemporane.

Așadar, ea nu trebuie în niciun caz confundată cu marșul tăcut din Franța, care a avut loc în cinstea jurnaliștilor și evreilor omorâți de către teroriști islamiști. În vreme ce manifestanții din Franța apărau societatea modernă, PEGIDA nu se simte confortabil cu complexitatea acesteia.

Sub dictaturile trecute - 12 ani de nazism și 40 de ani de comunism - această parte a Germaniei a fost practic liberă de străini. În acest timp Dresda și regiunea din jurul ei au jucat un rol special - a fost singura parte a Germaniei de Est în care regimul comunist reușise să blocheze transmisiunile televiziunilor vest-germane. Până și ceilalți locuitori ai Estului o numeau "valea ignorantului". Și mai important: comuniștii și foști naziști au creat în Dresda o legendă unicat a victimizării, bazată pe o uriașă campanie aliată de bombardamente, care a avut loc într-o singură noapte din februarie 1945. Timp de ani, cea mai mare manifestație neo-nazistă din Germania mărșăluia anual la data bombardamentului.
După 65 de ani de totalitarism, puțini din această regiune mai practică vreo religie. Poate că acest lucru explică de ce adepții PEGIDA îl denunță pe președintele Germaniei, Joachim Gauck, fost activist anti-comunist și pastor, drept "pfaffe" - un termen peiorativ pentru clerici. Putin este apreciat printre manifestanții PEGIDA, în vreme ce SUA sunt acuzate că au adus războiul în Orientul Mijlociu, cu intenția de a transforma și mai mulți oameni în refugiați, pentru a submina societățile Europei.
Anti-islamică la nivel declarativ, PEGIDA este în inima ei anti-occidentală. "Nu vrem ca orașul nostru să devină ca Berlin sau Frankfurt", s-a scris în presă că ar fi afirmat mulți dintre susținătorii mișcării, referindu-se la amestecul de populații din acele două orașe vest-germane. Însă de obicei, participanții la marșurile PEGIDA nu vorbesc deloc cu presa, numindu-i pe jurnaliști "presa mincinoasă" sau chiar "trădătorii poporului" - ambele sintagme având rădăcini istorice întunecate în trecutul totalitar al Germaniei.

Și totuși, perspectivele mișcării nu sunt prea luminoase. În Germania de Vest, grupurile care copiază PEGIDA sunt pe cale de dispariție. Și oricum se confruntă cu o rezistență enormă din partea întregii populații. În Koln, săptămâna trecută, 800 de manifestanți au fost opriți de 10.000 de cetățeni. Faimoasa catedrală a orașului și-a stins luminile, transformând orizontul orașului într-un semnal de protest împotriva urii. Sâmbătă, după săptămâni de demonstrații PEGIDA, 30.000 de cetățeni ai Dresdei au încercat să-și salveze orașul printr-un marș în favoarea liberalismului și ospitalității.

Deși PEGIDA pare că încă o duce foarte bine în Est, există și motive de optimism. Aceia care odinioară erau captivi dincolo de Cortina de Fier au ajuns acum să se bucure de libertățile Europei fără frontiere. Dacă ei nu știu cum să o prețuiască, atunci copiii lor știu.

PEGIDA ar putea fi așadar o mișcare deja a trecutului, chiar dacă oribilele omoruri din Franța i-ar mai putea da avânt în această luni. Însă aici nu e vorba de combaterea islamismului - o sarcină necesară pentru multe democrații occidentale. PEGIDA, această bizară mișcare est-germană împotriva islamului și a imigranților, nu este nimic altceva decât un mesaj închis într-o sticlă ajunsă la noi din trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
9
Thu
10
Fri
8
Sat
2
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău