The Times | Rusia furniza gratuit combustibil mișcării teroriste Taliban

  • 16 Octombrie 2017 17:08
The Times | Rusia furniza gratuit combustibil mișcării teroriste Taliban

Ziarul britanic The Times a aflat că Rusia finanțează mișcarea terorista Taliban, furnizându-i gratis combustibil. Astfel, afirmă publicația, Moscova urmărește două obiective: combaterea ISIS, dar mai ales subminarea eforturilor NATO în Afganistan.

„Rusia sponsorizează operațiunile militare ale “Taliban” împotriva trupelor NATO din Afganistan printr-un program secret de spălare a profiturilor din vânzarea de combustibil“, – susține ziarul britanic, citând surse din randul membrilor grupalrii teroriste islamiste și a oficialilor afgani, notează Pagina de Rusia.

„Serviciile secrete din Rusia trimit flotile de autocisterne la Hairatan, oras afgan de granita, peste frontiera cu Uzbekistan. De acolo, ele sunt livrate companiilor interpuse care actioneaza în numele talibanilor. Prin acest mod, aproximativ 2,5 milioane $ în numerar, bani obtinuti din vânzarea de combustibili, ajung în fiecare lună direct în trezoreria islamistilor“.

„Rusia a marit considerabil sprijinul în ultimele luni, în încercarea de a întari miscarea talibanilor împotriva ISIS“, – spune autorul.

„Vindem combustibil și distribuim banii direct între comandanții noștri”, declara trezorierul talibanilor din Gazni. El a fost autorizat să vorbească cu reporterii în cadrul unui efort mediatic al „talibanilor“ de promovare a relațiilor cu sponsorii lor internaționali, ca răspuns la decizia lui Trump de a trimite în Afganistan supimentar 3.800 de militari SUA și o noua finanțare pentru guvernul afgan.

„Noi acceptăm bani de la ruși de nevoie, pentru ca ne sunt necesari în acest stadiu al jihadului nostru”, a spus trezorierul.

„Aprovizionarea cu combustibil din Rusia a început să vină la noi în urma cu 18 luni – a spus trezorierul talibanilor, în varsta de 23 de ani. Banii rusilor ajung direct în mâinile liderilor „talibani“. La început au fost doar câteva autocisterne pentru a testa sistemul, dar apoi numărul a crescut brusc, și în fiecare lună sosesc multe cisterne. Rușii ni le ofera gratuit  – noi doar plătim o taxă de import, iar profiturile ne raman noua”.

„Cea mai mare parte a combustibilului este revânduta de companii-paravan ale  miscarii Taliban unor oameni de afaceri din Kabul, – spune autorul. – Apoi, banii sunt transferați prin sistemul de hawala, folosit de către grupurile teroriste și jihadiset din lumea islamică.

Publicatia explica ca Moscova consideră că o alianță informală cu talibanii este potențial utila doarece „dușmanul dușmanului îmi este prieten”. Președintele Putin a declarat că ISIS este o amenințare la adresa intereselor rusești din Siria pana la Vladivostok. La randul său,  Taliban consideră ISIS în Afganistan nu ca pe un aliat în restaurarea teocrației, ci ca pe un rival în lupta pentru putere.

Cu toate acestea, autorul consideră că „aprovizionarea cu petrol, ușor convertibil în numerar, iar apoi în arme are un obiectiv mai larg si anume cel de subminare a eforturilor occidentale de sprijinire a Armatei Naționale Afgane și a regimului extrem de slabit al președintelui Ghani“. Practic, rusii le intorc acum americanilor „serviciul” pe care acestia i l-au facut in timpul invaziei si ocupatiei sovietice a Afganistanului.

„Orice tactica care promovează strategia lui Putin de crestere a conflictelor globale obtine votul sau. Faptul că această tactica permite să se faca schimb de roluri cu CIA, care a otrăvit viața trupelor sovietice în Afganistan în anii 1980, o face și mai atractivă pentru Kremlin”, conchide publicatia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău