The Telegraph: Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Marea Britanie, la 16 ani de la retragerea acestora

  • 28 Ianuarie 10:50
The Telegraph: Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Marea Britanie, la 16 ani de la retragerea acestora

Statele Unite plănuiesc să instaleze din nou arme nucleare în Regatul Unit, pentru prima dată în ultimii 15 ani, din cauza amenințării din partea Rusiei, a relatat sâmbătă ziarul Daily Telegraph, preluat de EFE.

Documentele Pentagonului la care ziarul a avut acces arată că intenția SUA este de a depozita la baza aeriană RAF Lakenheath, din Suffolk (est), bombe atomice cu o putere de trei ori mai mare decât cele folosite la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, subliniază Calea Europeană.

SUA și-au eliminat capacitățile nucleare pe pământ britanic în 2008, considerând că pericolul Războiului Rece a trecut, dar această decizie vine într-un moment în care NATO și-a dublat avertismentele privind o confruntare ipotetică cu Rusia în viitor.

De asemenea, decizia vine după ce anul trecut Rusia a transferat arme nucleare tactice în Belarus, iar regimul de la Minsk al dictatorului Aleksandr Lukașenko, prieten cu Vladimir Putin, a modificat doctrina militară a țării pentru a include acest tip de armament în planificările strategice belaruse.

Documentația Departamentului Apărării de la Washington la care a avut acces Daily Telegraph dezvăluie planuri pentru o “misiune nucleară” care va avea loc iminent în Lakenheath, unde au mai fost instalate arme nucleare în timpul Războiului Rece.

Bugetul de anul trecut includea un “depozit de securitate” pentru acea bază, un termen cu care Pentagonul se referă de obicei la necesitatea unui loc sigur pentru bombele atomice în timp ce acestea nu sunt utilizate, potrivit sursei citate.

Potrivit documentelor, Pentagonul a comandat noi echipamente pentru bază, inclusiv scuturi balistice pentru a o proteja de atacurile asupra “activelor de mare valoare”.

Ziarul britanic adaugă că lucrările pentru construirea unei noi reședințe pentru trupele americane, care conduc baza conform regulilor și reglementărilor britanice, vor începe în iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău