The New York Times | Cele mai bune cărți ale anului

  • 30 Noiembrie 2018 19:57
The New York Times | Cele mai bune cărți ale anului

Editorii publicației americane The New York Times Book Review au dat publicității selecția lor pentru cele mai bune 10 cărți de ficțiune și non-ficțiune din anul 2018, scrie Mediafax.

"Asymmetry", de Lisa Halliday, este un roman de debut, al câștigătoarei premiului Whiting din 2017. Scriitoarea americană stabilită la Milano, în Italia, pune două povești față în față. Pe de o parte este "Folly", o poveste de dragoste între o editoare de carte și scriitoare în curs de afirmare și un romancier în vârstă care seamănă destul de bine cu Philip Roth.

A doua poveste, intitulată "Madness", urmărește experiențele unui economist american de origine irakiană arestat pe aeroportul Heathrow din Londra. Editorii publicației americane descriu volumul drept un roman cu cheie (în care se pot recunoaște persoane reale de astăzi) și o lucrare care își propune să depășească limitele obișnuite ale ficțiunii.

Romanul "The Great Believers", de Rebecca Makkai, se petrece la Chicago, în timpul izbucnirii infecțiilor cu HIV de la mijlocul anilor ´80, și la Paris, în momentul atentatelor teroriste din 2015.

Romanul franțuzoaicei Leila Slimani din 2016, premiat cu Goncourt, "Chanson douce" a făcut senzație și în edițiile publicate în lumea anglofonă. Publicat cu titlurile "Lullaby" în Marea Britanie și "The Perfect Nanny" în Statele Unite, acesta este o poveste despre relația dintre o mamă și o doică respectată care a ucis cei doi copii pe care îi îngrijea, care ține cu sufletul la gură cititorul.

Un roman de debut este și "There There", de Tommy Orange, iar editorii de la NY Times au apreciat meditația orientată spre noțiuni ca identitatea și oportunitățile ratate, spre interpretarea miturilor din perspectiva timpului și a sărăciei în mediul urban.

"Washington Black", al scriitoarei canadiene Esi Edugyan, a câștigat premiul Giller în țara frunzei de arțar și pornește de pe o plantație de zahăr din teritoriile britanice din Barbados, în timpul sclaviei, trecând în zona explorărilor aeriene cu baloane cu aer cald și a scufundărilor în ocean, a călătoriilor pe calota arctică. Totul în jurul unei legături ce se stabilește între fratele unui stăpân de sclavi și unul dintre cei abuzați de sistem.

"American Prison", al jurnalistului american Shane Bauer, documentează perioada petrecută de autor under cover în calitate de gardian la Winn Correctional Center, o închisoare privată din Lousiana. În cele patru luni petrecute alături de deținuți, până când a fost descoperită calitatea sa de jurnalist, Bauer a reușit să adune suficiente probe pentru a declanșa o dezbatere legată de sistemul penitenciar privat în 2014 și despre practica istorică de a folosi forță de muncă captivă.

Tot din spațiul non-ficțiunii vine și "Educated". Cartea semnată de Tara Westover merge pe urmele devenirii autoarei, de la cel mai mic copil al unei familii care prefera să trăiască în sălbăticie, Tara fiind născută fără să aibă certificat de naștere. Cu o copilărie în care studiile școlare au fost înlocuite cu lectura Bibliei și a Cărții lui Mormon, Westover este acum doctor în istorie la Cambridge. Cartea ei vorbește despre relațiile complicate dintre membrii familiei sale.

"Frederick Douglass" este o biografie, de David W. Blight, pentru contemporanul lui Abraham Lincoln. Portretul celui care a parcurs un drum de la sclavie la una dintre cele mai respectate personalități ale epocii umple golurile lăsate de cele trei autobiografii semnate de Douglas însuși.

"How to Change Your Mind", de Michael Pollan este cartea unui autor cunoscut pentru investigațiile legate de etica alimentației. De data aceasta, autorul explorează istoria științei legate de substanțele psihedelice.

Iar "Small Fry", de Lisa Brennan-Jobs, este volumul de memorii al fiicei celebrului fondator al companiei Apple, insistând asupra vieții boeme oferite de mama sa, artistă, și a cruzimii resimțite din partea tatălui său, un antreprenor de succes.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău