The Insider: Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, a transmis informații serviciilor secrete ruse

  • 05 Iunie 11:35
The Insider: Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, a transmis informații serviciilor secrete ruse

Fostul șef al Marelui Statul Major al Armatei Naționale a R. Moldova, Igor Gorgan, transmitea informații secrete serviciilor speciale ale armatei ruse, GRU, relevă o investigație a jurnaliștilor de la The Insider. Publicația scrie a avut acces la corespondența dintre fostul șef al statului major Igor Gorgan cu coordonatorul său din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov. Gorgan îi raporta cu regularitate despre situația politica internă din R. Moldova și îi transmitea date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării în Ucraina.

„Omul de legătură din Moldova” a activat în cadrul Statului Major până la sfârșitul anului 2021, când a fost destituit de președinta Maia Sandu. În ajunul expulzării din R. Moldova a diplomaților-spioni ruși, în iulie 2023, acesta a întrerupt legăturile cu GRU.

Potrivit investigației The Insider, Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să contacteze mai intens în aprilie 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. întâlnirile dintre aceștia aveau loc în cafenele sau la pescuit. „Trăim vremuri istorice! Noi trebui să facem istoria!”, scria generalul moldovean în unul din mesajele sale.

GRU a fost interesat în mod deosebit ce armament poate procura Kievul din țările vecine, inclusiv din R. Moldova, precum și despre livrările de ajutor pentru Ucraina care traversează România.

În 2013, generalul Igor Gorgan a fost numit șef al Statului Major al R. Moldova, dar în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci Anatol Șalaru a plecat din funcție. El a fost repus în funcție de președintele Igor Dodon, în 2019, până în 2021, când a fost demis de Maia Sandu.

Acesta, însă, are mai multe surse în cadrul Ministerului Apării, care continuă să-i furnizeze informații, inclusiv despre exercițiile militare de la poligonul Armatei Naționale de la Bulboaca.  Pe lângă informațiile cu caracter militar, agentul Gorgan, scrie The Insider, transmitea informații și despre situația politică din R. Moldova, în special acesta raporta din declarațiile publice ale președintei Maia Sandu.

Nu se știe de când Gorgan ține legătura cu reprezentantul GRU. Sursa The Insider din cadrul serviciilor speciale militare presupune că, cel mai probabil, au început să contacteze mai intens în 2004, atunci când acesta era angajat în cadrul unor misiuni NATO. Înainte de colaborarea cu colonelul GRU Makarov, Igor Gorgan a ținut legătura cu atașații militari din cadrul Ambasadei ruse la Chișinău, Vadim Uhnalev, care a acum se află în Kazahstan, și Igor Dovbnea, care a fost expulzat din R. Moldova în 2017, pentru spionaj. Din 2019, coordonatorul lui Igor Gorgan este colonelul GRU Alexei Makarov, care a fost atașat militar în cadrul Ambasadei ruse la Chișinău.

The Insider scrie că în ajunul expulzării diplomaților-spioni ruși din R. Moldova, în iulie 2023, Gorgan a întrerupt legăturile cu GRU, și s-a angajat în cadrul Misiunii ONU pentru refugiați.

Articolul complet îl citiți pe site-ul The Insider.

Până în prezent, Igor Gorgan nu a comentat materialul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău