The Guardian | Jurnaliști ungari au recunoscut că au difuzat știri anti-imigrație pentru a-l favoriza pe Viktor Orban

  • 13 Aprilie 2018 14:17
The Guardian | Jurnaliști ungari au recunoscut că au difuzat știri anti-imigrație pentru a-l favoriza pe Viktor Orban

Jurnaliști ai televiziunii publice din Ungaria au dezvăluit că posturile au difuzat știri în sprijinul guvernului, instalând o „atmosferă de teamă” anti-migranți, înainte de victoria în alegeri a prim-ministrului Viktor Orban, scrie The Guardian.

Orban și partidul său, Fidesz, au câștigat majoritatea în parlamentul ungar, pentru a treia oară consecutiv, după o campanie care a avut în centrul politica anti-migranți. Monitoarele internaționale au reclamat ulterior retorica xenofobă, menită să intimideze, precizând că televiziunea publică „a favorizat în mod evident coaliția aflată la putere, nerespectând standardele internaționale”.

Reporteri ai ziarului The Guardian au vorbit cu angajați ai Televiziunii Maghiare (MTVA) pentru a afla cum posturile acestei rețele au difuzat mesajele guvernului și uneori chiar informații false, cu scopul de a câștiga telespectatori de partea mesajului împotriva imigrării al prim-ministrului.

Jurnaliștii au povestit cum rețeaua s-a concentrat pe povești negative despre refugiați și migranți, corelându-le pe acestea cu infracțiuni și terorism. Chiar în ajunul votului, postul de televiziune M1 a difuzat știrea potrivit căreia o dubă a intrat într-o mulțime în Münster, Germania, drept un atac terorist islamic.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva (…) era pur și simplu o minciună”, a spus unul dintre jurnaliștii angajați la Televiziunea Maghiară, care a cerut să nu îi fie dezvăluit numele.

Mesajul guvernului potrivit căruia milioane de migranți periculoși așteaptă să intre în Ungaria a fost răspândit în programele MTVA și prin mii de panouri instalate pe teritoriul țării.

Întrebat despre aceste directive editoriale ale guvernului, un purtător de cuvânt al lui Orban a spus că guvernul nu răspunde la astfel de solicitări, neavând control asupra mass media. MTVA nu a răspuns la solicitarea The Guardian de a oferi un punct de vedere. Conglomeratul media de stat are un buget anual de aproximativ 80 de miliarde de forinți. 

De-a lungul ultimilor opt ani, guvernul a consolidat controlul asupra presei tipărite și rețelelor TV și de radio din Ungaria, multe instituții de media fiind cumpărate personalități care au legătură cu guvernul. Origo.hu, un site de știri popular, s-a numărat printre acestea, trecând de la a fi subsidiar al  Deutsche Telekom la a fi deținut de fiul guvernatorului băncii naționale a Ungariei.

Între timp, instituțiile de media susținătoare ale guvernului ignoră scandaluri de corupție majore care au izbucnit înainte de alegeri, în care sunt implicate personalități importante din Fidesz.

Există îngrijorări potrivit cărora guvernul ar putea încerca să suprime puținele instituții de media care îl critică. Ultima ediție a cotidianului Magyar Nemzet, unul dintre puținele care au publicat articole critice la adresa guvernului înainte de alegeri, a apărut miercuri. Proprietarul ziarului, un om de afaceri care a intrat în conflict cu Orban, a decis să nu îl mai finanțeze.

Sursa: Calea Europeana

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău