The Guardian | Cine sunt cei mai căutați și mai periculoși oameni din lume

  • 04 Noiembrie 2019 19:24
The Guardian | Cine sunt cei mai căutați și mai periculoși oameni din lume

Chiar dacă titlul de cel mai „căutat om de pe planetă” nu există, nu ar fi greșit să spunem că Abu-Bakr al Baghdadi, omul care a condus un stat primitiv și rudimentar în Orientul Mijlociu, un stat implicat în sclavie, tortură, execuții difuzate în direct și violențe teroriste în aproape 40 de țări l-a deținut în tot acest timp. Moartea sa a lăsat ISIS fără lider și lista celor mai căutați criminali fără un număr unu. Cine ar putea să-i ia locul în acest groaznic top? The Guardian îi inventariază pe cei mai periculoși și căutați criminali din întreaga lume.

Lista este un fel de „Eurovision al delicvenților” - fiecare țară a blocului european a nominalizat două persoane care să fie incluse pe listă. Pe listă au ajuns suspecții atacurilor din Paris din noiembrie 2015 și Ridouan Taghi, un bărbat cu dublă cetățenie marocană-olandeză, care a ajuns pe listă după un avocat care se ocupă de un caz împotriva sa a fost asasinat în Amsterdam.

Cei mai căutați oameni de pe planetă, conform The Guardian:

1. Abubakar Shekau

Prima persoană de pe listă este un militant nigerian care a devenit liderul grupului Boko Haram în 2009 și care a coordonat un „război sfânt” extrem de brutal împotriva armatei, poliției și civililor din țară, răpind 276 de fete dintr-o școală din Chibok.

2. Abi Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

Noul lider al ISIS nu va aștepta prea mult până să ocupe locul lăsat liber de al-Baghdadi în topul celor mai căutați teroriști și criminali.

3. Ayman al-Zawahiri

Născut în 1950 într-o familie înstărită din Egipt, Zawahiri a vrut să devină chirurg înainte să se implice în mișcarea radicală islamistă din țară. Capturat și torturat în mod frecvent în țara sa natală, Zawahiri a fugit în Pakistan unde i-a asistat pe luptătorii mujahedini în respingerea invadatorilor sovietici. Acolo l-a întâlnit pe Osama bin Laden împreună cu care a fondat al-Qaida, organizația teroristă pe care o conduce după moartea partenerului său.

4. Ibrahim Dawood

Indianul de 63 de ani și-a construit imperiul de milioane de dolari prin extorsiune, blat la meciuri oficiale de cricket și trafic de droguri. E considerat ca fiind inițiatorul unor atacuri cu bombă în Mumbai în 1993 care s-au soldat cu moartea a peste 250 de persoane. Deși este dat în urmărie chiar și de ONU, mafiotul indian trăiește încă pe picior mare.

5. Ovidio Guzman

Fiul lui Joqauin Guzman, El Chapo, cunoscut și sub numele de „micul Chapo”, „Chapito”, și-a urmat tatăl în „afacereade familie, devenind unul dintre cei mai importanți traficanți de droguri din orașul mexican Culiacan. Guzman a fost capturat de armata mexicană în urmă cu mai multe săptămâni, însă gruparea din spatele său a pornit un adevărat război împotriva forțelor de ordine pentru a îl elibera.

6. Tse Chi Lop

Canadianul de origine chineză poreclit „cel mai căutat om din Asia” este acuzat de coordonarea celei mai mari grupări de trafic de droguri, formată din cinci triade. Grupul ar aduce în Asia cantități imense de droguri, printre care heroină și metamfetamină, livrate din Japonia până în Noua Zeelandă.

7. Vassilis Paleokostas

Cel mai valoros nelegiuit din Europa este cetățeanul grec cunoscut drept „cel imposibil de prins”. Paleokostas a evadat din închisoare în 2006 la bordul unui elicopter deturnat de fratele său. Arestat din nou 2 ani mai târziu, Paleokostas a evadat din aceeași închisoare, tot la bordul unui elicopter furat în februarie 2009. Grecia oferă o recompensă de un milion de euro pentru prinderea lui.

Citiți continuarea pe Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău