THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: În mica Moldovă, indicii privind o Ucraină "federalizată" în viitor

  • 28 Mai 2015 16:08
THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: În mica Moldovă, indicii privind o Ucraină

Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, privește spre Moscova, înainte de a privi spre Vest, așa cum face estul tulburat al Ucrainei.

Și regiunea agricolă săracă ar putea arăta problemele cu care s-ar putea confrunta un Donbas federalizat. Există câteva probleme mai controversate în Ucraina decât posibilitatea de "federalizare" a provinciilor sale estice rebele în republici autonome. Guvernul de la Kiev vede schimbarea statutului orașelor Lugansk și Donețk ca pe o modalitate a rebelilor de a se elibera de restul Ucrainei. Rebelii văd acest lucru ca pe o lesă care îi împiedică să obțină independența deplină și alinierea cu Rusia, după care tânjesc. Ceea ce adesea nu se menționează este exemplul unei astfel de regiuni chiar alături. Dincolo de granița sud-vestică a Ucrainei, în Republica Moldova, se află Găgăuzia, o regiune semi-autonomă, săracă, agricolă, al cărei profil ar putea crește, pe măsură ce tensiunile din regiune se adâncesc.

Asemenea Ucrainei, Republica Moldova - care a făcut parte din Uniunea Sovietică - are relații încordate cu Rusia. Mulți observatori sunt îngrijorați că Rusia ar putea folosi Găgăuzia pentru a destabiliza și mai mult Republica Moldova, care se confruntă deja cu o incertitudine economică și politică. Dar Găgăuzia ar putea oferi, de asemenea, un indiciu despre cum ar putea arăta în viitor un est autonom, federalizat al Ucrainei. În capitala găgăuză Comrat, o statuie a lui Lenin tronează în fața clădirii Parlamentului, care are vedere la strada Lenin, prăfuită, care trece prin centrul micului oraș. În apropiere, blocuri din perioada comunistă domină casele din cărămidă. cu un etaj. Unele dintre clădirile mai vechi afișează încă simbolul caduc al secerei și ciocanului. Găgăuzia rămâne una dintre cele mai sărace regiuni ale Moldovei, se cea mai săracă țară din Europa. Există puține semne vizibile de creștere economică sau de oportunitate, iar satele sunt adesea aproape pustii, locuitorii lucrând departe, în țări ca Rusia.
La sfârșitul lunii martie, regiunea autonomă și-a ales noul bașkan, o poziție asemănătoare cu guvernatorul, aducând-o la putere pe Irina Vlah, un politician care a cerut în mod activ ca regiunea să aibă legături mai strânse cu Rusia. Acest lucru vine în timp ce restul țării a făcut pași spre Uniunea Europeană, semnând un acord de asociere cu UE în luna iunie, alături de Ucraina. "Rusia încearcă să exploateze Găgăuzia, ca să împingă toată Moldova înapoi spre Rusia", spune Dionis Cenușă, un analist politic de la Expert-Grup, un think tank independent de la Chișinău, capitala Republicii Moldova. "Influența Rusiei în Găgăuzia se întărește". Găgăuzia, cu o populație de 160.000 de locuitori, este formată în cea mai mare parte din etnici turci care s-au mutat în zonă cu secole în urmă, adoptând limba rusă și creștinismul ortodox. Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, la începutul anilor 1990, și Moldova și-a declarat independența în 1991, populația din Găgăuzia s-a temut că va fi obligată să adopte româna, limba oficială a țării, și să schimbe alte aspecte ale culturii sale. În 1994, li s-a acordat o semi-autonomie, controlul asupra politicii interne proprii, împărtășind în schimb cu Moldova politica externă, de securitate și sectorul judiciar. În școlile din Găgăuzia încă se predă în limba rusă și canale de televiziune din Rusia sunt principala sursă de informare. "Ar trebui să fie o singură Moldovă, fără regiuni autonome, dar din cauza a ceea ce s-a întâmplat în anii 1990, ei instituind limba română și alte lucruri, nu e cazul", spune Nicolai Canni, un pensionar, în timp ce se plimbă printr-un parc central din centrul Comratului . "Nu ar trebuie să se atingă nimeni de credința unei persoane sau de cetățenia sa".
Astăzi, cea mai mare îngrijorare este faptul că regiunea, care reprezintă 3,5 la sută din populația Republicii Moldova, va încerca un clivaj, sau va folosi amenințarea asta pentru a deraia țara de la calea sa spre aderarea la UE. Deja sentimentul pro-rus în Republica Moldova este în creștere; în timpul alegerilor parlamentare de anul trecut, Partidul Socialist, ai cărui lideri au militat cu imaginile proprii la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, a câștigat mai mult de 20 la sută din voturi, obținând un sfert din locurile din parlament. Și luna trecută, presa internațională a relatat despre exerciții militare ruse în Transnistria, o parte a Moldovei, care, în urma unui război civil de scurtă durată, în 1992, a rămas o republică separatistă și unul dintre conflictele înghețate din Europa, cu 1.500 de soldați ruși staționați permanent acolo. La scurt timp după ce exercițiile au avut loc, Moldova a anunțat că intenționează să își modernizeze radical forțele armate, în mare parte ca urmare a conflictului de peste graniță, din Ucraina. În Găgăuzia, politicienii locali folosesc în mod regulat sloganuri separatiste și declarații pro-ruse pentru a obține sprijin local. În februarie 2014, în timp ce evenimentele din Crimeea se desfășurau în vecinătate, în Găgăuzia a avut loc un referendum propriu - neconstituțional, conform politicienilor de la Chișinău, capitala Republicii Moldova - cu întrebarea dacă țara ar trebui să se apropie sau nu de UE. Votul a fost copleșitor; 98,5 la sută dintre alegători au ales Moldova, în locul consolidării legăturilor cu Uniunea Vamală susținută de Rusia. "Găgăuzia are nevoie de legături mai strânse cu Rusia. Rusia a demonstrat de multe ori că este mai puternică și mai stabilă", spune Natalia Chirillova, care a votat cu majoritatea în cadrul referendumului. Cu toate acestea, ea este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. "Mă rog pentru ei, dar, de asemenea, mi-e teamă că situația s-ar putea răspândi spre Găgăuzia". În fața sediului de campanie al doamnei Vlah, din centrul Comratului, trei steaguri flutură în bâtaia vântului: cel al Moldovei, cel al Găgăuziei - și cel al Rusiei. În ultimele luni, câțiva politicieni de frunte din Rusia au efectuat vizite în regiune, pentru a-și demonstra sprijinul. Găgăuzia a fost, de asemenea, scutită de la embargoul rus impus vinurilor moldovenești. Acesta a fost pus în aplicare după ce Moldova a parafat acordul de asociere cu UE, deși interdicția era, aparent, din motive sanitare, nu politice. "Prin discriminarea altor producători moldoveni, ei încearcă să provoace dihonie în țară", a declarat Cenușă, de la Expert-Grup. "A fost abordarea comună a politicienilor din Găgăuzia și Moscova pentru a pune presiune asupra celor de la Chișinău, și s-a dovedit a fi fructuoasă".

Având în vedere conflictul izbucnit în Ucraina, mulți din afara Găgăuzia cred că Rusia este puternic implicată în treburile locale acolo, și cei mai pesimiști se tem că Rusia va anexa regiunea și învecinata Transnistrie, în viitorul apropiat. Pe 15 aprilie, la învestitura lui Vlah, ambasadorul rus în Moldova a ținut un discurs. "Sunt foarte nerăbdător să vă ajut să alăturați poporul rus și cel găgăuz, în viitor", a spus el mulțimii. Evident absenți de la ceremonie au fost reprezentanții de seamă ai Occidentului. Pe scenă, Vlah a făcut un spectacol remarcabil sărutând drapelul găgăuz, dar a făcut niciun gest spre cel moldovenesc de alături. Câteva zile mai târziu, ea s-a dus la Moscova pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor economice.

"Dorim reînnoirea colaborării strânse a Găgăuziei în primul rând cu Rusia", a spus pentru Christian Science Monitor Dmitri Konstantinov, președintele Parlamentului găgăuz, dar a adăugat că speră, de asemenea, la legături mai strânse cu Chișinăul, în viitor . "Rusia nu are o influență directă în Găgăuzia încă, este mai mult indirectă", spune Vladimir Socor, analist politic pentru afaceri est-europene, la Jamestown Foundation, arătând în special "impactul devastator" al canale lor de televiziune rusești, care difuzează programe în regiune și în restul țării. "Rusia vrea federalizarea Moldovei, la fel cum încearcă să facă asta în Ucraina", spune el. "Ei țin cartea Găgăuziei ca rezervă".

Articol de Kit Gillet
Traducerea: Cristina Zaharia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău