Thailanda | Copiii blocați în peșteră vor fi evacuați unul câte unul; operațiunea va dura două-trei zile

  • 08 Iulie 2018 13:46
Thailanda | Copiii blocați în peșteră vor fi evacuați unul câte unul; operațiunea va dura două-trei zile

Dificila misiune de evacuare a celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal care sunt blocați de 15 zile într-o peșteră inundată din Thailanda a început duminică și ar trebui să dureze două-trei zile, au anunțat coordonatorii celulei de criză. Operațiunea este amenințată de sosirea unui nou val de ploi, care riscă să determine creșterea nivelului apei în interiorul peșterii, informează AFP.

"Astăzi este ziua cea mare", a declarat Narongsak Osottanakorn, șeful celulei de criză, într-o conferință de presă organizată la o distanță considerabilă în raport cu intrarea în peșteră, de unde au fost evacuați sutele de jurnaliști prezenți la fața locului și care provin din lumea întreagă.

"Copiii vor fi evacuați unul câte unul, operațiunea va dura două-trei zile", a precizat generalul Chalongchai Chaiyakorn.

Primul copil ar trebui să fie scos din peșteră duminică, în jurul orei locale 21.00 (14.00 GMT). Fiecare dintre copii va fi escortat de doi scafandri - unul străin și unul thailandez. "Împreună, echipele thailandeze și străine, îi vom aduce acasă pe 'mistreți'", a scris duminică Marina thailandeză pe pagina sa oficială de Facebook.

"Mistreții" reprezintă numele echipei de fotbal în care joacă acei copii, plecați să exploreze peștera pe 23 iunie după un antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocați din cauza creșterii nivelului apei în acea peșteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de granița cu Myanmar și Laos.

Cinci ore pentru fiecare copil

Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii și pentru a se întoarce: șase ore pentru dus și cinci ore pentru întors, ajutați de curentul apei. Întins pe mai mulți kilometri și traversând zone accidentate, traseul de ieșire din peșteră conține numeroase pasaje inundate.

Evidențiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeză a murit vineri în timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.

Mulți dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 și 16 ani, nu știu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.

"Le transmit toată forța mea. Sper că vor reuși", a declarat Nopparat Khanthavong, antrenorul principal al echipei de fotbal, pentru AFP. Familiile celor 12 copii nu au răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliștilor francezi.

Condițiile în care se desfășoară misiunea de evacuare sunt considerate "perfecte" de membrii celulei de criză, mai ales în ceea ce privește nivelul apei din peșteră.

Revenirea ploilor

Însă ploile așteptate în zilele următoare ar putea să acopere o bună parte din stânca pe care s-au refugiat cei 12 copii și antrenorul lor.

Sâmbătă seară, o puternică aversă musonică a căzut timp de o jumătate de oră, reamintind echipajelor de salvare prezente la fața locului caracterul urgent pe care îl are misiunea de evacuare a copiilor.

Autoritățile au evacuat duminică dimineață zona din fața intrării în peșteră.

"Toți cei care nu sunt implicați în operațiunea de salvare trebuie să plece din zonă imediat", a anunțat Poliția thailandeză prin intermediul purtătorului ei de cuvânt, prezent și el în regiune, unde se aflau sute de jurnaliști care acoperă din punct de vedere mediatic acest eveniment, ce a căpătat o amploare internațională.

Anunțul Poliției a fost urmat de o mare agitație în zona în care se aflau corturile jurnaliștilor, veniți în număr mare la fața locului, cu camere de filmat și paturi de campanie amplasate în cele mai bune locuri care să le permită să filmeze momentul evacuării copiilor din peșteră.

Șeful celulei de criză a declarat vineri seară că numărul mare de jurnaliști prezenți în acea zonă muntoasă, acoperită de pădure tropicală, ridică anumite probleme: "Avem tot mai multe companii mass-media care ajung aici și care se instalează peste tot. Echipele medicale s-au plâns că acest lucru riscă să devină o problemă".

În fața afluxului de jurnaliști, autoritățile au ridicat bariere metalice pentru a-i ține pe aceștia la distanță și pentru a permite agenților de salvare să lucreze fără să aibă în jurul lor camere de filmat.

Black-out mediatic

Duminică, unii dintre jurnaliști s-au reunit în fața spitalului din Chaing Rai, aflat la o oră de mers cu mașina în raport cu intrarea în peșteră, unde copiii vor fi transportați după ce vor fi evacuați. Însă autoritățile au interzis imediat accesul jurnaliștilor în spital.

Agenții de salvare se întreabă de mai multe zile în legătură cu oportunitatea demarării acestei evacuări periculoase, întrucât ploile musonice prognozate riscă să anuleze eforturile considerabile făcute în ultimele zile pentru drenarea apei din peșteră.

Agenții de salvare au reușit să insereze un furtun cu o lungime de mai mulți kilometri pentru a transporta oxigen în zona în care copiii s-au refugiat, iar nivelul de oxigen s-a stabilizat în peșteră.

În paralel, celula de criză a decis să continue realizarea unor foraje în acea regiune de munte, pentru o posibilă evacuare a copiilor prin tuneluri de foraj. Peste 100 de foraje pe verticală au fost realizate în interiorul muntelui: multe sunt puțin adânci, însă unul dintre ele are o adâncime de 400 de metri. Până duminică dimineață, niciun anunț oficial nu a fost făcut în legătură cu un eventual foraj care să fi ajuns în zona în care se află copiii. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău