Textul Declarației Comune dintre Donald Trump și Kim Jong Un, emis la finalul summitului

  • 12 Iunie 2018 13:40
Textul Declarației Comune dintre Donald Trump și Kim Jong Un, emis la finalul summitului

Textul Declarației Comune a președintelui american Donald Trump și liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfășurat marți în Singapore, și prezentat integral de agenția Reuters:

„Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ținut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Președintele Trump și Președintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat și sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relații noi SUA-RPDC și la construirea unui regim durabil și robust de pace în Peninsula Coreeană. Președintele Trump s-a angajat să acorde garanții de securitate RPDC, iar Președintele Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm și neabătut față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinși că stabilirea de relații noi SUA-RPDC va contribui la pacea și prosperitatea Peninsulei Coreene și a lumii, și recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Președintele Trump și Președintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite și RPDC se angajează să stabilească relații noi SUA-RPDC în acord cu dorința popoarelor celor două țări de pace și prosperitate.

2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil și stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acționeze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite și RPDC se angajează să recupereze rămășițele militarilor americani (decedați în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificație și lăsând în urmă decenii de tensiuni și ostilități între cele două țări și pentru deschiderea unui viitor nou, Președintele Trump și Președintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral și fără întârziere. Statele Unite și RPDC se angajează să desfășoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo și de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și Președintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relații noi SUA-RPDC și pentru promovarea păcii, prosperității și securității în Peninsula Coreeană și în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore''

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău