Testarea sistemului RO-ALERT, de avertizare a populației prin telefonul mobil, începe luni în România

  • 16 Septembrie 2018 18:49
Testarea sistemului RO-ALERT, de avertizare a populației prin telefonul mobil, începe luni în România

Începând de luni, 17 septembrie, în România va fi testat la nivel național sistemul de alertă RO-ALERT care va avertiza populația prin telefonul mobil în legătură cu urgențe majore, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații foarte grave sau chiar un atac terorist.

Portalul de avertizare în situații de urgență ro-alert.ro a fost lansat oficial în acest week-end în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, relatează Radio România Actualități.

Deocamdată, pe site-ul Roalert.ro sunt plasate informaţiile necesare privind modul în care telefoanele mobile pot fi configurate astfel încât să primească avertizările de urgenţă dar şi alte date care ne ajută să înţelegem cum funcţionează sistemul.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a subliniat că avertizările Roalert vor fi difuzate doar în situaţii de urgenţă majoră.

Roalert va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent, pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei, plus devine foarte deranjant pentru că sunetul care va veni continuă să sune până ce se citeşte mesajul. Dacă telefonul e pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet, indiferent dacă telefonul e pe silenţios. Deci mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”.

Secretarul de stat Raed Arafat a subliniat ca alertele nu vor fi trasmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica. Pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, pentru că mesajele se primesc şi pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate. Cei care au Iphone trebuie să aştepte însă până în decembrie.

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii în vârstă care nu ştiu să îşi configureze telefonul pentru a primi mesajele vor fi ajutaţi, a precizat secretarul de stat în MAI. Un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face acest lucru duminica, la biserică, a exemplificat Raed Arafat. El a mai spus că cetăţenii trebuie să descarce şi aplicaţia DSU, pentru că acolo vor găsi mesaje obişnuite cum sunt codurile galbene meteorologice, care nu vor fi transmise prin Roalert.

Testarea sistemului Roalert la nivel naţional se va încheia la sfârşitul acestei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,88 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău