Test care va reduce administrarea de antibiotice

  • 19 Martie 2015 18:20
Test care va reduce administrarea de antibiotice

Un nou test sangvin va putea să-i ajute pe medici să-și dea seama în cel mult 2 ore dacă o infecție a fost cauzată de o bacterie sau un virus, reducând astfel administrarea inutilă de antibiotice, afirmă un studiu publicat recent în revista Plos One.

Noul test îi va ajuta astfel și pe pacienți, întrucât acestora nu le vor mai fi administrate antibiotice atunci când nu au nevoie de medicamente din această gamă, informează bbc.com.

Testul sangvin poate fi efectuat deocamdată doar în laborator, însă creatorii lui lucrează deja la o versiune portabilă a acestuia.

Medicii se confruntă cu o serie de provocări atunci când încearcă să depisteze agentul patogen care a declanșat o infecție și să aleagă medicamentul cel mai potrivit care trebuie să fie administrat pacientului.

Testele de rutină care verifică identitatea agentului patogen pot să dureze uneori mai multe zile. Adeseori, ele constau în prelevarea unui eșantion de sânge și în cultivarea agentului patogen în laborator.

Identificarea unor particule în sânge poate să ofere informații utile, dar unele dintre ele apar atât în cazul infecțiilor bacteriene, cât și în cel al infecțiilor virale, al cancerului și al unor traumatisme fizice.

Ca urmare, uneori, antibioticele - care au efect doar asupra bacteriilor - sunt folosite în exces.

În schimb, unii dintre pacienți, care au într-adevăr nevoie de antibiotice, nu primesc doze suficiente din acest medicament.

Cercetători care provin de la mai multe centre medicale din Israel, în colaborare cu compania MeMed, au creat noul test sangvin rapid.
Analizând probe de sânge recoltate de la peste 300 de pacienți suspectați că ar avea o infecție, savanții au descoperit că noul test a putut să facă în mod corect diferența dintre infecțiile bacteriene și cele virale, în majoritatea cazurilor.

„Testul prezintă un grad mare de acuratețe. Pentru cei mai mulți dintre pacienți, testul a putut să spună dacă infecția era cauzată de o bacterie sau de un virus într-un interval de maximum două ore. Nu este perfect și nu înlocuiește judecata medicului, dar este mai bun decât majoritatea testelor de rutină folosite în practica medicală actuală”, a precizat Eran Eden, cercetător la MeMed.

Testul are la bază faptul că bacteriile și virusurile pot să proceseze diferit sintetizarea proteinelor după ce au infectat organismul.
O proteină descoperită recent, TRAIL, se găsește în concentrații deosebit de mari în cazul infecțiilor virale și este complet absentă în cazul infecțiilor bacteriene. Noul test sangvin are la bază această proteină, utilizată în combinație cu alte două, care sunt deja folosite în testele medicale de rutină, informează descopera.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău