Tesla va construi o nouă uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei

  • 09 Aprilie 2023 18:00
Tesla va construi o nouă uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei

Grupul american Tesla va construi o uzină la Shanghai pentru a produce sisteme Megapack de stocare a energiei, a anunțat duminică agenția Xinhua, transmite Agerpres.

Firma condusă de Elon Musk ar urma să pună piatra de temelie la nouă uzină în al treilea trimestru al acestui an iar producția de sisteme de stocare a energiei ar urma să demareze în al doilea trimestru al anului următor, a informat Xinhua după ceremonia de semnare a proiectului, care a avut loc la Shanghai.

Completând actuala uzină Tesla de la Shanghai, unde sunt produse vehicule electrice, noua facilitate ar urma să producă, în prima fază, aproximativ 10.000 de sisteme Megapack de stocare a energiei pe an, adică echivalentul unor capacități de stocare de aproximativ 40 de Gigavați-oră.

Prin noua sa uzină Tesla va putea profita de lanțurile chineze de aprovizionare pentru a majora ritmul de producție și a reduce costurile pentru o unitate de stocare a energiei Megapack, compusă din mai multe baterii de tip litiu-ion, astfel încât să răspundă cererii globale crescute de soluții de stocare a energiei.

Tesla generează cea mai mare parte a cifrei sale de afaceri din vânzarea de automobile electrice, însă fondatorul Elon Musk a promis că afacerile din domeniul energiei fotovoltaice și cele din domeniul bateriilor vor ajunge la o dimensiune similară cu cele din domeniul automobilelor.

În paralel, gigantul chinez din domeniul bateriilor CATL și-a extins colaborarea cu clienții, inclusiv Tesla, în ceea ce privește livrările de baterii folosite la stocarea energiei, care potrivit președintelui firmei chineze, Robin Zeng ar urma să formeze o piață mai mare decât cea a bateriilor folosite la alimentarea vehiculelor electrice.

Tesla are în prezent o uzină care produce sisteme Megapack de stocare a energiei la Lathrop, statul California, capabilă să livreze 10.000 de sisteme pe an.

Constructorul american de automobile electrice a început să producă vehicule Model 3 la uzina sa de la Shanghai în 2019 și acum a ajuns la un ritm de producție de 22.000 de unități pe săptămână. Anul trecut Reuters a dezvăluit că Tesla intenționează să extindă uzina Gigafactory de la Shanghai, cea mai productivă facilitate de producție a companiei, pentru a ajunge la o capacitate de 450.000 de unități pe an.

Cu toate acestea, în ultima perioadă Tesla se confruntă cu o creștere a stocurilor la uzina de la Shanghai, pe măsură ce cererea a început să încetinească în trimestrul al treilea, ceea ce a obligat firma să demareze reduceri agresive de prețuri, pe marile sale piețe mondiale, în luna ianuarie.

De exemplu, vânzările de automobile electrice în China, cea mai mare piață din lume pentru acest tip de autovehicule, au încetinit până la un avans de 20,8% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu o creștere explozivă de 150% înregistrată în aceiași perioadă a anului trecut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău