Teroristul sinucigaș din Ansbach s-a declarat un pacifist, atunci când a cerut azil în Germania

  • 26 Iulie 2016 16:48
Teroristul sinucigaș din Ansbach s-a declarat un pacifist, atunci când a cerut azil în Germania

Teroristul sinucigaș din Ansbach (sudul Germaniei) s-a prezentat drept pacifist în urmă cu doi ani, atunci când a cerut azil în Germania.

Acesta le-a declarat autorităților germane că părăsise Siria pentru că nu dorea să pună mâna pe arme împotriva altor semeni, relatează marți EFE, care citează presa locală.

Teroristul, care potrivit documentelor oficiale se numea Mohammed Daleel, de 27 de ani, provenea din Alep, unul dintre orașele cele mai afectate de războiul din Siria, unde a făcut liceul și a studiat un an dreptul, lucrând în aceași timp și la fabrica de săpun deținută de tatăl lui.

'Casa noastră a fost lovită de un obuz, am fost rănit și am fost dus în Turcia', a declarat Daleel în solicitarea de azil adresată autorităților germane. Apoi a revenit în Siria — în condițiile în care prima sa încercare de a ajunge în Europa s-a soldat cu un eșec — și, potrivit propriilor declarații, a fost reținut de mai multe ori de forțele regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și de militanți ai rețelei teroriste Al Qaida.

'Mi-e frică de moarte și de umilință. Nu vreau să folosesc armele împotriva altor oameni. Mi-e frică să mă întorc în Siria pentru că ar însemna să mă transform într-un asasin', le-a declarat el autorităților germane în solicitarea de azil.

Soția și copiii au murit în război, potrivit declarațiilor lui Daleel, iar părinții lui se aflau la închisoare pentru că participaseră la manifestații împotriva guvernului.

În autopsia pe care i-au făcut-o sirianului, după ce acesta s-a aruncat în aer la Ansbach, medicii legiști au descoperit leziuni care nu puteau fi căpătate decât în război, scrie EFE.

La 16 iulie 2013, Daleel a părăsit Siria cu destinația Turcia de unde, cu ajutorul unei grupări de traficanți de persoane, a ajuns în Bulgaria. 'Acolo a trebuit să depun o solicitare de azil', le-a spus el autorităților germane. Potrivit propriilor declarații, în Bulgaria a stat două luni în închisoare, a fost lovit de autoritățile bulgare și nu a primit asistență medicală cu toate că suferise mai multe răni.

În urmă cu doi ani, la o dată neprecizată, Daleel a luat un avion care l-a dus de la Sofia la Viena, de unde a călătorit la Munchen. După ce a cerut azil în Germania, autoritățile de aici au descoperit că bărbatul mai depusese o cerere de azil în Bulgaria și au decis că sirianul trebuia returnat în această țară.

Cu toate acestea, ordinul de expulzare nu a putut fi pus în aplicare deoarece Daleel avea o rană la genunchi care nu fusese tratată corespunzător atunci când se afla pe teritoriul Bulgariei. În acel moment, deputatul german Harald Weinberg, din partea partidului Die Linke (Stânga), a cerut să se amâne procedura de extrădare până când rana i se va fi vindecat. 'Dacă aș ști acum ceea ce știam atunci, aș face exact același lucru', a declarat marți Weinberg pentru cotidianul Bild.

Ulterior, o a doua tentativă de expulzare a eșuat din cauza faptului că Daleel a încercat să se sinucidă în două rânduri, el primind în cele din urmă statutul de 'tolerat'. Totuși, acest statut i-a fost retras ulterior și, la 13 iulie 2016, i s-a dat un termen de 30 de zile pentru a părăsi Germania și a se întoarce în Bulgaria. În ultimele zile înaintea atacului de la Ansbach, Daleel vorbea mult despre iminenta sa expulzarea și spunea că 'trebuie să facă ceva', potrivit declarațiilor martorilor.

Pe de altă parte, directoarea agenției de stat pentru refugiați din Bulgaria, Petia Pârvanova, a declarat, citată de EFE, că sirianul a petrecut opt luni în Bulgaria fără să dea semne de radicalizare. 'Această persoană a sosit în Bulgaria în decembrie 2013 și a fost interogată de agenți ai Agenției de Stat pentru Securitate Națională', a explicat Pârvanova, a cărei agenție i-a acordat lui Daleel statutul de beneficiar de protecție umanitară.

În declarații făcute la postul Nova TV, Pârvanova a spus că agenții nu au detectat 'elemente de radicalizare' în timpul interogatoriului, motiv pentru care autoritățile bulgare au ajuns la concluzia că bărbatul nu reprezenta 'o amenințare la adresa securității naționale'. Ea a precizat că, dat fiind că bărbatul 'nu îndeplinea condițiile' pentru a obține azil, a primit statut de beneficiar de protecție umanitară, ceea ce îi permitea să circule liber în Bulgaria și în întreaga Uniune Europeană.

Oficialitatea bulgară a mai menționat că Daleel a trăit într-un centru de primire din Sofia și nu a comis niciun delict. Nu este clar când și cum a părăsit sirianul Bulgaria. Pârvanova a confirmat faptul că autoritățile germane au luat legătura cu colegii bulgari în septembrie 2014 și i-au întrebat dacă îl pot returna în Bulgaria pe acest solicitant de azil. Răspunsul Sofiei a fost că sirianul nu poate fi extrădat în conformitate cu normele prevăzute de Regulamentul de la Dublin (care stabilește că un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil), deoarece avea statut de beneficiar de protecție umanitară.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău