Termoelectrica vine detalii despre starea blocului energetic nr.3

  • 17 Noiembrie 2022 12:44
Termoelectrica vine detalii despre starea blocului energetic nr.3

Termoelectrica S.A. informează că, la data de 10 noiembrie curent, ora 17:35, a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere.

Astfel, la data de 11.11.2022, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului

- protecția diferențială transversală,

- protecția diferențială longitudinală,

- protecția  de punere la pământ.

Menționăm că,  personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3.

După oprire, conform instrucțiunilor tehnologice, au fost efectuate următoarele operațiuni:

1. Cheile pentru oprire sunt confirmate;

2. Verificare acțiunea AAR;

3. S-a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3;

4. A fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2;

5. După oprirea pompei de ulei a fost chemat personalul secției chimice (laboratorul expres) pentru verificare la scurgere a H2 din corpul generatorului. La verificare a fost detectată o concentrație mare de hidrogen din orificiul de aerisire al răcitorului de gaz nr. 2 al generatorului și a fost secționată conducta de aerisire a răcitorului.

6. A fost măsurată rezistența de izolație: statorului generatorului – 50 kOhm și a rotorului – 500 kOhm.

La data de 11 noiembrie curent, ora 8:00 a fost convocată comisia tehnică pentru cercetarea incidentului (dispoziția 206/1 din 11.11.22).

Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Comisia tehnică se ghidează după Normele și cerințele cu privire la turbogeneratoare și compensatoare sincrone. Organizarea exploatării și întreținerii. СТО 70238424.29.160.20.007-2009.

Menționăm că, temperatura de lucru este de 545 grade Celsius și accesul personalului poate fi admis doar după răcire, până la temperatura și parametrii prestabiliți de normative.

La moment, în conformitate cu cerințele tehnice se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3.

Termoelectrica comunică că regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți, se arată în comunicat.

Amintim că generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău