România: Termocentrala Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro. Investiții de peste 1 mld. de euro

  • 27 August 2022 12:59
România: Termocentrala Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro. Investiții de peste 1 mld. de euro

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată, vineri, 26 august, cu 91,2 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitației publice, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu, într-un mesaj pe Facebook.

„Da, facem investiții așa cum am promis, pentru modernizarea sistemului energetic din România, ca să avem surse noi, moderne și nepoluante care să producă energie. România va deveni independentă energetic”, a scris ministrul Virgil Popescu. 

Potrivit unui comunicat transmis de administratorul judiciar al CEH, termocentrala a fost achiziționată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW, cu 91.236.832 euro, exclusiv TVA. „

„Tranzacția este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România”, se arată în comunicat. Totodată, aceasta este și prima investiție a grupului Mass în România. 

Potrivit ministrului Virgil Popescu, având în vedere specificul activului, „Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare”.

De asemenea, oficialul a precizat că investitorii au luat act de interdicția de a demola centrala veche pe bază de cărbune și vor construi una nouă, pe terenul liber din incinta Termocentralei de la Mintia. Virgil Popescu a adăugat că „se vor face investiții în următorii ani în valoare de peste 1 miliard de euro în dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile”. 

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva. În prezent, centrala are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă.

Punerea în funcțiune a centralei a avut loc în trei etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5, respectiv în 1980 – grupul 6 de câte 210 MW, fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.

De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune, transmite caleaeuropeana.ro.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvență la data de 14 noiembrie 2019 și este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău