Terminalul LNG de la Alexandroupolis, prin care pot ajunge gaze noi în Republica Moldova și în România, începe operațiunile comerciale

  • 01 Octombrie 15:02
Terminalul LNG de la Alexandroupolis, prin care pot ajunge gaze noi în Republica Moldova și în România, începe operațiunile comerciale

Compania greacă Gastrade anunță astăzi, 1 octombrie 2024, lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis, prin care pot ajunge gaze noi și în Republica Moldova și România. Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel european, regional, național și local, terminalul fiind deținut, proiectat, dezvoltat și operat de Gastrade, arată un comunicat de presă al companiei.

„Acest proiect a fost conceput în urmă cu 15 ani de Dimitris Copelouzos. Rezultatul unei ample colaborări, cu  viziune de pionierat pentru momentul respectiv, proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală și de Sud-Est, crescând decisiv rolul și importanța Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă țări”, arată comunicatul, potrivit Economica.net

De la decizia finală de investiție până la startul operațiunilor comerciale

Implementarea proiectului a început să se materializeze pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiție (FID). Astfel, lucrările de construcție onshore și offshore din Alexandroupolis au progresat rapid. În februarie 2023 a demarat în Singapore construcția unității plutitoare de stocare și regazificare a LNG (FSRU). FSRU a plecat din șantierul naval Seatrium la 26 noiembrie 2023, ajungând în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziția sa permanentă. După finalizarea cu succes a testelor de punere în funcțiune și după emiterea a autorizației de funcționare din partea Ministerului Energiei și Mediului din Grecia, în vara anului trecut, proiectul a fost adus în stare de funcționare, permițând oficial începerea operațiunilor comerciale.

Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU, o conductă de gaze naturale submarină și terestră care conectează FSRU la sistemul național de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Republica Moldova și estul Ucrainei, precum și către Ungaria și vestul Slovaciei.

FSRU, denumită „ALEXANDROUPOLIS” pentru a onora orașul și locuitorii, care au adoptat acest proiect ambițios de la început, dispune de o tehnologie modernă, cu o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

În prezent, 14 companii elene și internaționale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puțin în 2030. Demararea operațiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează și consolidarea inițiativei Coridorul vertical, cu o dinamică semnificativă, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

„Cu toții, în echipa Gastrade, suntem încântați și mândri că am ajuns cu succes la capătul acestei călătorii lungi și că livrăm țării și întregii regiuni acest proiect cheie. Viziunea noastră este de a oferi pieței un proiect care va funcționa în condiții favorabile pentru comunitatea locală din Alexandroupolis, pentru mediu și clienții noștri, oferind o opțiune de aprovizionare stabilă și fiabilă pentru regiune. Dorim să devenim o infrastructură «de referință la capitolul excelență»”, a declarat Kostis Sifnaios, director general Gastrade.

„A fost nevoie de viziunea unei persoane, de cincisprezece ani de eforturi și doi ani de pregătire tehnică intensivă pentru ca Grecia și Alexandroupolis să găzduiască acest proiect intersectorial, cheie pentru domeniul energetic european. Terminalul GNL de la Alexandroupolis este mult mai mult decât un proiect comercial. Este dovada posibilităților pe care le are Grecia de a crea o infrastructură europeană capabilă să abordeze problemele actuale, oferind oportunități și perspective pentru un viitor energetic mai bun și durabil”, subliniază Elmina Copelouzou, acționar și fondator al societății.

„GasLog este onorată că a contribuit la dezvoltarea proiectului încă de la început, prin conversia unui transportator de GNL în FSRU, la livrarea unității în Alexandroupolis și demararea cu succes a operațiunilor terminalului, în calitate de acționar și operator, respectându-ne angajamentul de a furniza soluții fiabile și inovatoare pentru GNL la scară globală”, a declarat Paolo Enoizi, CEO Gaslog.

„ Astăzi marchează începutul unui nou capitol în peisajul energetic al regiunii. Terminalul LNG Alexandroupolis, un concept vizionar, este o soluție reală la provocările presante la adresa securității energetice și diversificării surselor de aprovizionare în Europa de Sud-Est. Prin acest proiect, asigurăm accesul la surse de energie fiabile și diverse, generăm noi oportunități economice pentru comunitatea locală și consolidăm poziția geopolitică a Greciei. Suntem foarte încântați de contribuția esențială a DEPA Commercial în succesul acestei infrastructuri strategice, care va oferi avantaje substanțiale Greciei și țărilor învecinate”, a declarat Konstantinos Xifaras, CEO DEPA Commercial.

„ Startul exploatării comerciale a FSRU Alexandroupolis este o etapă-cheie în asigurarea diversificării aprovizionării și securității energetice nu doar în Bulgaria, ci pentru regiunea Europei de Sud-Est. Decizia luată în 2020 de Bulgaria și Bulgartransgaz de a deveni acționari cu o participație de 20 % în Gastrade S.A. s-a dovedit a fi una strategică. În prezent, FSRU Alexandroupolis este, fără îndoială, o infrastructură-cheie care asigură acces la aprovizionarea cu gaze din surse sigure și fiabile, precum SUA, Qatar, Egipt etc. Rolul GNL în regiune și disponibilitatea acestei capacități de stocare și regazeificare a GNL devin esențiale pentru țările din Europa de Sud-Est, interesate să diversifice aprovizionarea și să renunțe la gazul rusesc. Aceasta va îmbunătăți, de asemenea, lichiditatea și integrarea pieței la nivel regional”, a comentat Kiril Ravnachki, director executiv Bulgartransgaz.

„ Lansarea operațiunilor comerciale în cadrul FSRU Alexandroupolis este un eveniment crucial care întărește poziția Greciei ca poartă energetică pentru Europa de Sud-Est și nu numai. Această nouă instalație de import de GNL, alături de terminalul GNL Revithoussa, cuplat, de asemenea, cu investițiile DESFA pentru creșterea capacitatății de export a rețelei de gaze din Grecia și inițiative precum TAP, IGB și Coridorul Vertical, consolidează și mai mult infrastructura energetică și interconectivitatea la nivel regional”, a adăugat Maria Rita Galli, CEO DESFA.

Gastrade este prima companie elenă cu licență independentă pentru sistemul de gaze naturale. Gastrade studiază, proiectează, dezvoltă, operează și exploatează infrastructura necesară pentru primirea, stocarea, transportul și distribuția gazelor naturale într-un mod sigur, adecvat, fiabil și rentabil.

Gastrade a dezvoltat și va exploata sistemul independent de gaze naturale din Alexandroupolis.

Proiectul a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin programele operaționale „Competitivitate, antreprenoriat și inovare” și „Mediu și schimbări climatice” din cadrul CRSN 2014-2020 și, respectiv, 2021-2027.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:8,23 m/s
Wed
14
Thu
18
Fri
19
Sat
20
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău