Termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale ar putea fi redus

  • 31 Ianuarie 2018 10:33
Termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale ar putea fi redus Sursa: BizLaw

Restricțiile teritoriale de activitate a asociațiilor obștești urmează a fi eliminate. De asemenea, urmează a fi excluse restricțiile ce se referă la anumite categorii de persoane care în prezent nu pot fi fondatori, membri sau conducători ai organizațiilor necomerciale. Prevederi în acest sens se conțin într-un proiect de lege propus de Ministerul Justiției, transmite IPN.

Este micșorat și termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale, de la 30 la 15 zile. Totodată, se propune majorarea termenului în care actele de constituire pot fi prezentate la organul înregistrării de stat, de la 30 de zile la trei luni.

Inițiativa legislativă prevede obligația organului înregistrării de stat de a notifica solicitanții privind carențele care determină imposibilitatea înregistrării, fiind oferit un termen de remediere a acestora. În această perioadă organul de înregistrare nu va emite refuzul de înregistrare, fapt care, potrivit autorilor, va reduce barierele birocratice în procesul de înregistrare a organizațiilor necomerciale.

Proiectul prevede, pentru prima dată, dreptul organizațiilor necomerciale de a practica antreprenorialul social, precum și dreptul de a beneficia de mecanismul de desemnare procentuală. În același timp, prin lege este prevăzută interdicția distribuirii profitului organizației între membri fondatori și alte persoane, aceasta fiind o condiție de activitate a sectorului necomercial.

De asemenea, proiectul prevede un nou tip de activitate publică pe lângă cele deja existente – susținerea și promovarea sectorului necomercial și a organizațiilor necomerciale. Organizația necomercială care deține statutul de utilitate publică va proba această calitate prin extrasul din registrul organizațiilor necomerciale, disponibil online. Astfel, este eliminată condiția eliberării unui certificat din partea organului înregistrării de stat în acest sens, care confirmă în prezent statutul de utilitate publică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău