Termenul de 72 de ore pentru achitarea unei jumătăți de amendă pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră va fi majorat

  • 16 Iunie 2018 11:21
Termenul de 72 de ore pentru achitarea unei jumătăți de amendă pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră va fi majorat

Termenul de 72 de ore pentru achitarea a jumătate din amenda stabilită conform Regulamentului circulației rutere va putea fi majorat până la trei zile lucrătoare. Modificări în acest sens la Codul contravențional a adoptat Parlamentul în ședința de vineri, transmite INFOTAG.

Potrivit modificărilor, dacă contravenientul va achita sancțiunea în termen de 3 zile lucrătoare acestuia nu i se vor aplica puncte de penalizare. 

În opinia autorilor, această măsură de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupție, întrucât deținătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancțiune pe cale ilegală.
 
Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un nou capitol - Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției. Actul prin care persoana va fi sancționată se va emite sub formă de decizie a agentului constatator.
 
Pentru a fi posibilă examinarea cauzei în această procedură, este absolut obligatoriu să fie întrunite doua condiții și anume: contravenția poate fi constatată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumularea de probe, altă condiție fiind că persoana acceptă constatările agentului constatator ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăției și recunoaște săvârșirea contravenției.
 
De asemenea, nu va fi posibilă examinarea cauzei în această procedură dacă aplicarea sancțiunii contravenționale este de competența instanței de judecată sau exsită bunuri pasibile de confiscare.

Alte modificări propun ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu.
 
Mențiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deținută de INP, la care au acces toți angajații cu atribuții pe segmentul securității circulației rutiere. Conducătorul auto urmează a fi sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere. Se propune majorarea sancțiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor.

Alte prevederi noi se referă la faptul că contravenția privind lezarea onoarei și demnității persoanei va fi sancționată chiar dacă nu este adusă în public. În prezent, se sancționează injuria, vorbele sau faptele care lezează onoarea și demnitatea persoanei doar cele aduse în public. Proiectul de lege prevede că efectuarea lucrărilor de reconstrucție sau a altor lucrări, însoțite de zgomot, în încăperile din blocurile locative în intervalul dintre ora 18.00 și ora 8.00, la fel, se vor sancționa cu amendă aplicată persoanei fizice și persoanei juridice.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău