Teorii privind eșuarea ultimei misiuni a navei spațiale Soyuz

  • 17 Octombrie 2018 11:21
Teorii privind eșuarea ultimei misiuni a navei spațiale Soyuz

Energia, compania care fabrică rachetele Soyuz în Rusia, a anunțat marți că are în vedere mai multe teorii cu privire la eșuarea lansării la 11 octombrie spre Stația Spațială Internațională (ISS), de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtând o capsulă cu doi astronauți la bord, relatează EFE.

"Există mai multe teorii iar comisia (de anchetă) le evaluează", a declarat la conferința de presă Igor Khamits, designerul adjunct al Corporației Energia, mai ales după ce mai multe "surse din sectorul" aerospațial vizează posibilitatea unui sabotaj.

Potrivit agenției Interfax, factorii care nu au fost controlați de sistemele telemetrice ar fi putut contribui la incident, ceea ce îngreunează ancheta lansată de comisie, notează expertul.

Deocamdată, ceea ce se știe este că una din cauzele directe ale eșuării lansării a fost o coliziune la prima treaptă a unui element lateral cu racheta și că la separare s-a produs un contact între prima și a doua treaptă, a informat a doua zi după incident directorul executiv al Roscosmos, Serghei Krikaliov.

Specialiștii studiază fragmentele, a declarat Igor Khamits, potrivit căruia piesele dispersate în stepa kazahă, după ce au căzut de la mare înălțime, au fost "zdrobite", fapt ce complică ancheta.

S-a pierdut și o mare parte din echipamentul de înaltă tehnologie ce trebuia transportat pe ISS, precum o bio-imprimantă 3D, cu ajutorul căreia se dorea imprimarea de țesut uman pe laboratorul orbital.

"Singurul lucru care s-a salvat a fost ceea ce se afla pe cel de-al treilea loc din capsulă alături de echipaj", a declarat Khamits, referitor la cosmonautul rus Alexey Ovchinin și la astronautul american Nick Hague, care s-au salvat datorită funcționării sistemului de ejectare, la câteva minute de la decolare când nava s-a confruntat cu probleme la propulsor.

Sursa. RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău