Teo Chiriac este noul președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova

  • 10 Septembrie 2021 18:26
Teo Chiriac este noul președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova

Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor din Moldova a ales astăzi în fruntea organizației un nou președinte. Acesta este poetul Teo Chiriac, Maestru al Literaturii, laureat al Premiului Național, care în perioada 2010-2021 a deținut funcția de vicepreședinte al USM, informează MOLDPRES.

În buletinul de vot a fost înscrisă o singură candidatură. Pentru Teo Chiriac și-au exprimat votul 118 membri ai USM din cei 142 prezenți la adunare.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a declarat că este satisfăcut de faptul că, în condițiile de restricție legate de pandemie, conducerea USM a reușit să organizeze această adunare. ”Le-am mulțumit celor prezenți care au dat legitimitate acestei adunări. Uniunea Scriitorilor nu va dispărea, așa cum consideră unii, ea va fi și mai puternică, și mai solidară. De fapt, imaginea Uniunii Scriitorilor din Moldova depinde de fiecare scriitor în parte. Mă voi strădui să fiu un președinte al tuturor”, a subliniat Teo Chiriac.

Potrivit sursei citate, unul dintre proiectele prioritare este publicarea Revistei Literare, organul de presă al USM. Fondată în 2015, scopul publicației a fost și rămâne același: să capteze în mod constant atenția cititorilor, să le cultive gustul pentru literatura de calitate, să garanteze o comunicare mai bună a scriitorilor cu cititorii. Totodată, publicația este în măsură să impulsioneze efectiv elanul creator al scriitorilor, în special al tinerelor talente, să-i facă pe scriitori mai responsabili pentru destinele literaturii naționale. ”Respectul profund față de Literatură (scrisă și înțeleasă cu majusculă) și față de creatorii ei dintotdeauna, experiența managerială, cunoașterea modului de funcționare și administrare a USM, precum și unele însușiri personale, despre care nu e tocmai locul potrivit să vorbesc, toate acestea pot constitui o șansă – șansa de reușită a întregii bresle scriitoricești”, a mai spus președintele USM.

Fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu nu a candidat în alegeri, deoarece, conform statutului USM, nu are dreptul că ocupe această funcție mai mult de două mandate, iar el a fost președinte al USM din 2010 până în 2021.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Vladimir Beșleagă, Leo Butnaru, Victoria Fonari, Boris Marian, Valeriu Matei ș.a. La aceeași adunare, au fost aleși membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova (15 persoane) și Comisia de cenzori (5 persoane).

În prezent, Uniunea Scriitorilor din Moldova numără 230 de membri.

Teo Chiriac s-a născut la 29 mai 1956, în satul Coșernița, raionul Florești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secția Jurnalism (1979). În perioada 1979-1985 a fost redactor la Radioul Național, iar din 1985 până în anul 1993 - redactor și redactor-șef la Editura „Literatura Artistică” (ulterior, „Hyperion”) din Chișinău. A participat la Programul Internațional de Instruire „Marshall plan for Moldova” (1998-2004). A făcut stagii în Cehia și Italia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România. În perioada 1995-1997 a fost reprezentantul Uniunii Scriitorilor din România în Filiala Chișinău a acesteia. Din 2010 este vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din 2015 – redactor-șef al ”Revistei Literare”.

A publicat volumele de poezie „Lucrare de control”, „Salonul 33” - prima carte de versuri apărută cu grafie latină în fosta RSSM, „Critica ilațiunii pure”, apărută la București, „Monstrul Sacru (Scările lui Teo)” (2009), „Sufletul meu de până la Big Bang” (2016), Chișinău, „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4” (2019). Figurează printre cei 20 de autori ai antologiei „Portret de grup (O altă imagine a poeziei basarabene)”, selecție și prefață de Eugen Lungu. A fost distins cu Premiul Lira al Salonului Internațional de Carte, Chișinău (2010), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cartea „Sufletul meu de până la Big Bang” (2016), cu titlul onorific „Maestru al Literaturii” (2010), cu „Ordinul de Onoare” (2015) și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer al României (2014). Versurile sale pot fi citite în reviste literare și antologii de poezie editate în România, Germania, Franța, Italia, Belgia, Macedonia de Nord, Bulgaria și Rusia. În 2017 a fost distins cu Premiul Național și în 2020 - cu premiul ”Constantin Stere” pentru literatură al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru volumul ”Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău