Tentative de manipulare a alegerilor europarlamentare, denunțate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

  • 20 Aprilie 2019 16:10
Tentative de manipulare a alegerilor europarlamentare, denunțate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial și asupra căruia se fac încercări de influențare, atât din interiorul, cât și din afara Uniunii Europene, informează sâmbătă EFE.

"Văd deja tentative de influențare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcții, nu numai din afara UE", a susținut Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.

Potrivit șefului Comisiei Europene, există "state în interiorul UE" care încearcă să devieze voința alegătorilor "către o anumită direcție" și prin intermediul difuzării de "fake news" (știri false). Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este "echipat" pentru a răspunde acestor tentative și a anunțat că-și va înmulți eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face față oricăror situații care ar putea apărea.

Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzații ale premierului ungar Viktor Orban, care a încercat să-l facă răspunzător pentru Brexit și de o divizare între Estul și Vestul Europei. Juncker susține că, dimpotrivă, a făcut "tot posibilul" pentru a găsi soluții la situația creată în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar și pentru a surmonta neînțelegerile între diferite state membre.

Juncker consideră potrivită participarea Regatului Unit la scrutinul european, care va avea loc în perioada 23-26 mai, dat fiind că ieșirea britanicilor din blocul comunitar nu s-a consumat și, în condițiile în care Marea Britanie continuă să fie stat membru al UE, cetățenii săi au dreptul să voteze.

Orice fel de Brexit va avea "consecințe negative" care vor fi mai rele decât rămânerea în Uniunea Europeană pentru Regatul Unit și vor cădea în responsabilitatea exclusivă a Regatului Unit, a mai spus Juncker, care insistă că "mingea este în terenul Marii Britanii" și a cerut Camerei Comunelor să sprijine acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul comunitar.

Juncker a repetat cuvintele președintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, și a invitat Regatul Unit "să nu irosească timpul". "Trebuie să fim pregătiți pentru un Brexit negociat, dar și pentru un Brexit dur. În orice situație, ieșirea (din UE) va avea consecințe negative - mai mult pentru britanici decât pentru UE. Nu va exista o soluție bazată pe piața unică. Așa cum văd eu lucrurile, partea britanică este 100% răspunzătoare pentru acest lucru", a insistat Juncker.

Totodată, Juncker apără modelul conform căruia candidatul cap de listă al cărui partid va câștiga alegerile europene ar urma să devină succesorul său în fruntea Comisiei Europene, cu toate că această formulă nu este agreată de președintele francez Emmanuel Macron.

"Avem doi capi de listă: Frans Timmermans din partea socialiștilor și Manfred Weber din partea conservatorilor. Macron aparține liberalilor și aceștia nu au reușit să prezinte un cap de listă, ci au nominalizat nouă candidați. Și vă pot asigura de un lucru: nu vor exista nouă președinți liberali ai Comisiei", a argumentat Juncker.

Juncker, care nu va mai candida pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, a abordat și subiectul unei Europe mai federale, afirmând că UE "nu ar trebui să devină un creuzet în care toate diferențele să dispară". Întrebat despre ideea creării Statelor Unite ale Europei, Juncker a răspuns: "Ar trebui să renunțăm (să mai folosim acest termen). Nu cred că vom avea vreodată un stat centralizat după model american. Și nici nu vreau să se întâmple așa ceva".

Rugat să răspundă cum ar dori să fie menționat în cărțile de istorie, Juncker a replicat că ar vrea să fie pomenit drept cineva care "a încercat tot ce a fost omenește posibil". "Da, este de ajuns. Nu toți încearcă. Și ar fi plăcut ca cineva să adauge: A făcut lucrurile să se miște", a declarat Juncker. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău