Tensiunile dintre SUA și China continuă în ceea ce privește Taiwanul, în ciuda dialogului dintre Joe Biden și Xi Jinping

  • 23 Noiembrie 2021 13:45
Tensiunile dintre SUA și China continuă în ceea ce privește Taiwanul, în ciuda dialogului dintre Joe Biden și Xi Jinping

O navă de război americană a traversat marți strâmtoarea Taiwanului, care separă insula de China continentală, a anunțat marina americană, ceea ce reprezintă o premieră după summitul virtual dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Trecerea strâmtorii Taiwanului de către USS Milius, un distrugător din clasa Arleigh Burke echipat cu rachete, a reprezentat un simplu tranzit de rutină, a menționat flota a 7-a a SUA. Această traversare „demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni Indo-Pacific liberă și deschisă”, a adăugat sursa citată într-un comunicat de presă scrie digi24.ro.

Evenimentul are loc la o săptămână după întrevederea virtuală dintre președinții chinez și american, îndeosebi pe subiectul Taiwanului, care cristalizează toate tensiunile dintre cele două puteri.

Conform agenției de stat a chineze Global Times, Xi Jinping a susținut la acel summit că recentele tensiuni legate de Taiwan sunt cauzate de „încercările repetate ale autorităților taiwaneze de a se baza pe sprijinul SUA în ceea ce privește declararea independenței”.

De asemenea, conform unui comunicat al Casei Albe, președintele Joe Biden „se opune cu fermitate eforturilor unilaterale menite a schimba actuala stare de fapt (status quo) cu scopul subminării păcii și stabilității din regiunea Strâmtorii Taiwan”.

Totodată, în cadrul întâlnirii virtuale, Biden a precizat că ambele state au o responsabilitate de a asigura că rivalitatea lor nu „se îndreaptă spre conflict deschis”.

Navele de război americane efectuează periodic exerciții în strâmtoare, ceea ce suscită furia Beijingului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a condamnat marți această traversare, văzând în ea „o tentativă deliberată de perturbare a păcii și stabilității regionale”. „Statele Unite trebuie să-și corecteze imediat greșeala, să înceteze să mai provoace probleme, să mai depășească limita și să se joace cu focul”, a avertizat el.

Collin Koh, însărcinat cu cercetarea la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore, are o bază de date cu numărul traversărilor declarate de către americani în strâmtoarea Taiwanului. Nouă traversări au fost efectuate în 2019, urmate de 15 traversări în 2020. În acest an, până în prezent americanii au efectuat 11 traversări, număr care include și ultima traversare, a USS Milius. 

De ce declararea independenței Taiwanului este o „linie roșie” pentru China

Taiwanul a acuzat recent Beijingul de lansarea unui așa-numit„război de zonă gri” împotriva sa - aviația militară chineză a efectuat 554 de zboruri ilegale în spațiul aerian taiwanez în perioada septembrie 2020 - august 2021. Astfel, forțele armate ale Chinei sunt capabile să implementeze o blocadă asupra principalelor porturi și aeroporturi ale Taiwanului, spun autoritățile de la Taipei.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de țări, trăiesc sub amenințarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Mai exact, China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și, sub politica sa „O singură China”, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în același timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare. De altfel, Beijingul consideră declararea independenței Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu declanșarea unui război, în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău