Tensiunile comerciale dintre China și SUA și pesta porcină africană duc la scăderea prețurilor la soia (analiză Coface)

  • 31 Octombrie 2019 11:57
Tensiunile comerciale dintre China și SUA și pesta porcină africană duc la scăderea prețurilor la soia (analiză Coface)

Prețurile la soia vor scădea cu 9% în 2019 comparativ cu anul anterior, atât din cauza tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite, cât și pe fondul izbucnirilor grave de pestă porcină africană, potrivit unei analize realizate de Coface privind tendințele viitoare în sectorul agroalimentar global, reluat de Agerpres.

Aflat în centrul tensiunilor comerciale, în special între SUA și China, sectorul agroalimentar global este afectat de scăderea prețurilor produselor agroalimentare de bază, cum ar fi boabele de soia. Sector strategic, alimentele agricole (alături de TIC) reprezintă unul dintre sectoarele cheie ale războiului comercial aflat în desfășurare între SUA și China. Recent, autoritățile chineze au luat măsuri pentru interzicerea tuturor importurilor agroalimentare din SUA, ca răspuns la majorările de tarife anunțate de administrația Trump.

"Mișcările legate de soia reflectă cel mai bine situația actuală a sectorului agroalimentar. Pentru un produs care este folosit atât pentru consumul uman, cât și pentru hrănirea animalelor domestice (la fel ca porumbul sau grâul), boabele de soia au înregistrat o volatilitate crescută a prețurilor cu tendințe de scădere. Folosind modelul său statistic care prezice prețuri ale produselor selectate, Coface estimează că prețurile pentru soia vor scădea cu 9% în 2019 comparativ cu anul anterior, atât din cauza tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite cât și pe fondul izbucnirilor grave de pestă porcină africană (ASF). Acest al doilea aspect a determinat producătorii chinezi de carne de porc să sacrifice o mare parte a animalelor lor pentru a limita răspândirea și astfel să ajungă să cumpere mai puțină soia pentru a le hrăni. În același timp, situația a avut un impact direct asupra producției globale de carne de porc, din care o jumătate este generată de China. Consumatorii chinezi vor trebui așadar să recurgă la alte proteine animale, cum ar fi puiul sau vita, ceea ce va conduce la o cerere crescută către exportatori globali majori, cum ar fi Argentina și Brazilia", spune Coface.

O altă consecință a tensiunilor comerciale dintre SUA și China pentru sectorul agroalimentar este transformarea "rutelor de export" pentru anumite materii prime, inclusiv boabele de soia și carnea de porc. Cu toate că unii dintre producătorii și exportatorii majori de soia ai lumii, ca de exemplu Brazilia și Argentina, ar putea profita pe termen mediu de situația creată, riscurile legate de sectorul agroalimentar ca întreg rămân mari.

"Pe lângă contextul global protecționist menționat mai sus, există alte riscuri potențiale pentru companiile din domeniul agroalimentar, cum ar fi epidemiile de pestă porcină africană sau dăunătorul Spodoptera Frugiperda, care amenință piața globală de porumb. În termeni de risc structural, sectorul este vulnerabil în fața condițiilor meteorologice care pot afecta recoltele, cum ar fi secetele grave sau fenomenul El Nino", se arată în analiză.

În cele din urmă, cu toate că segmentul agroalimentar este puternic afectat de un mediu economic global marcat de tensiuni protecționiste, acesta este, de asemenea, un sector cheie în acordurile de comerț liber, după cum s-a dovedit în recenta înțelegere dintre Uniunea Europeană (UE) și MERCOSUR, susține Coface.

"Guvernările negociază adesea aceste acorduri pentru a facilita comerțul cu produse care ar ajuta sectorul agroalimentar intern. Cu toate acestea, fermierii locali nu le susțin în mod necesar și sunt primite cu scepticism de către o parte din opinia publică, ceea ce uneori duce la întârzieri în ratificarea acestor acorduri de comerț liber de către autoritățile publice", potrivit sursei citate.

70 de ani de experiență și cea mai rafinată rețea au transformat Coface într-o referință în domeniul asigurărilor de credit, a gestionării riscurilor și a economiei globale. Cu ambiția de a transforma Coface în cel mai agil partener mondial în domeniul asigurărilor de credite comerciale, experții lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice. Serviciile și soluțiile Grupului protejează și ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătățirea capacității de a vinde atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export. În 2018, Coface a avut aproximativ 4.100 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,1 m/s
Fri
26
Sat
26
Sun
25
Mon
25
Tue
26

Curs oficial BNM 03 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 0.1822
USD 17.2272 0.0451
RON 4.0205 0.0394
UAH 0.6337 -0.0089
RUB 0.2448 0.0031
Arhivă Radio Chișinău