Tensiuni post-Brexit. Franța a confiscat o barcă britanică de pescuit în apropierea portului Le Havre

  • 28 Octombrie 2021 12:21
Tensiuni post-Brexit. Franța a confiscat o barcă britanică de pescuit în apropierea portului Le Havre

Franța a confiscat, joi, o barcă de pescuit care aparținea Regatului Unit, în apropierea portului Le Havre, a anunțat, joi, ministra franceză pentru afaceri maritime, Annick Girardin. Anterior, francezii avertizaseră alte două ambarcațiuni britanice care pescuiau în zonă, în contextul unei situații post-Brexit tot mai tensionate în ultimele săptămâni.

Guvernul de la Paris a anunțat, joi dimineață, că a lansat mai multe avertismente altor două ambarcațiuni britanice care pescuiau în apropierea portului francez Le Havre. Relațiile dintre UE și UK sunt tot mai tensionate în urma ultimelor controverse legate de acordul Brexit, iar relațiile dintre Franța și Marea Britanie au suferit și ele puternic de pe urma rivalității de pescuit din Canalul Mânecii.

Franța a emis, miercuri, o listă de sancțiuni care ar putea intra în vigoare în 2 noiembrie, cu excepția cazului în care disputa cu Regatul Unit legată de pescuit va fi soluționată. O a doua listă de sancțiuni pe care Parisul o pregătește ar putea afecta livrările de energie către Regatul Unit, conform Agerpres și Reuters.

Autoritățile franceze și-ar putea intensifica controalele frontaliere și sanitare asupra mărfurilor provenite din Regatul Unit și ar putea să nu permită accesul ambarcațiunilor de pescuit britanice în porturile sale, potrivit unei declarații comune a ministerelor franceze pentru afaceri maritime și afaceri europene.

Franța a acuzat Regatul Unit că nu și-a respectat angajamentele după ieșirea din Uniunea Europeană și a denunțat mai ales solicitarea Londrei de a renegocia protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere. Acest protocol vizează menținerea integrității pieței unice europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău