Tensiuni între SUA și Rusia | Ambasadorul rus denunță o atmosferă „toxică” la Washington, ca în timpul Războiului Rece

  • 31 Martie 2018 08:01
Tensiuni între SUA și Rusia | Ambasadorul rus denunță o atmosferă „toxică” la Washington, ca în timpul Războiului Rece

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, afirmă că atmosfera la Washington este "toxică", sugerând că situația este specifică Războiului Rece, cu o mare lipsă de încredere în relațiile bilaterale.

Într-un interviu acordat postului NBC News, Anatoli Antonov a reiterat că Rusia nu s-a implicat în scrutinul prezidențial din Statele Unite, oferind asigurări că este "imposibil de imaginat" o responsabilitate a Kremlinului pentru presupusele ingerințe electorale. Chiar dacă procurorul special american Robert Mueller a inculpat 13 cetățeni ruși pentru presupuse interferențe în campania electorală, ambasadorul Rusiei susține că nu există dovezi privind responsabilitatea Moscovei.

"Atmosfera de la Washington mi se pare otrăvită, este o atmosferă toxică. Depinde de noi să stabilim dacă ne aflăm ori nu în Război Rece. Dar ... nu îmi amintesc ca relațiile bilaterale să mai fi fost într-o situație atât de rea", a declarat Anatoli Antonov, citat de MEDIAFAX.

În momentul de față, "există o mare lipstă de încredere în relațiile dintre Statele Unite și Rusia. Acum, Rusia este responsabilă de toate, chiar și de vremea rea. Cred că este foarte important să încetăm să ne mai acuzăm unii pe alții. Este momentul să inițiem o conversație reală despre probleme reale", a subliniat ambasadorul Rusiei, reiterând că Moscova nu este implicată în niciun fel în atacul chimic care i-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia în orășelul britanic Salisbury.

Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană atribuie Rusiei acest atac. Zeci de țări au expulzat aproximativ 150 de diplomați ruși în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administrația Vladimir Putin a expulzat același număr de diplomați din țările respective.

În plus, Rusia a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orășelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetățeni ruși. "O analiză a tuturor circumstanțelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice" în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat Ministerul rus de Externe. "Dacă părții ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetățenilor noștri ca rezultat al unei provocări politice majore", precizează Ministerul de Externe de la Moscova. Moscova este "extrem de preocupată" în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal și privind refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat Ministerul rus de Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău