Tensiuni între Rusia și Armenia, după ce Erevanul a anunțat exerciții militare comune cu SUA

  • 09 Septembrie 2023 16:15
Tensiuni între Rusia și Armenia, după ce Erevanul a anunțat exerciții militare comune cu SUA

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Armeniei pentru a-i transmite un protest "dur". Mica republică ex-sovietică a reușit să irite Moscova, după ce a anunțat un exercițiu militar comun cu Statele Unite ale Americii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Demersul vine după ce miercuri Armenia a anunțat că va găzdui săptămâna viitoare un exercițiu militar comun cu Statele Unite, un demers de natură să irite Rusia, care are o bază militară în această țară, precum și o forță de menținere a păcii în regiune pentru a susține un acord ce a pus capăt unui război între Armenia și Azerbaidjan în 2020, al doilea pe care cele două țări vecine l-au purtat de la prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie Digi24.

Ministerul rus de Externe a enumerat, de altfel, printre motivele pentru care l-a convocat pe ambasadorul armean deciziile Erevanului de a găzdui exercițiul militar cu Statele Unite, dar și de a adera la Curtea Penală Internațională, precum și o vizită în Ucraina a soției premierului armean pentru a livra ajutoare umanitare. 

Ministerul rus a precizat că ambasadorului Vagharșak Harutiunian i s-a transmis un protest "dur", Moscova reclamând, de asemenea, "declarații ofensatoare" care ar fi fost făcute de Alen Simonian, președintele Adunării Naționale Armene, despre purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova. 

Armenia, care se bazează aproape în întregime pe Rusia pentru echipamentele sale de apărare, s-a plâns în ultimele luni că forțele de menținere a păcii rusești nu au reușit să pună capăt blocadei pe care azerii o pun în calea aprovizionării enclavei Nagorno-Karabah, o regiune cu etnici armeni din Azerbaidjan. 

De asemenea, Erevanul a pus în mod deschis sub semnul întrebării dacă să rămână în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară condusă de Rusia și formată din șase foste republici sovietice. Prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat într-un interviu publicat duminica trecută că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-și garanta securitatea a fost o greșeală strategică. 

El a mai spus că Moscova, distrasă de războiul cu Ucraina, nu a mai fost capabilă să livreze rezultate și își reduce rolul în Caucazul de Sud. Moscova a răspuns insistând asupra faptului că intenționează să rămână principalul garant al securității în Caucaz, care include și Azerbaidjan și Georgia. 

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi de mutarea de trupe în apropierea graniței lor comune, în timp ce tensiunile privind viitorul enclavei Nagorno-Karabah au crescut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău