Tensiuni între Franța și Italia. Vameși francezi înarmați au intrat într-o clădire din țara vecină

  • 02 Aprilie 2018 15:48
Tensiuni între Franța și Italia. Vameși francezi înarmați au intrat într-o clădire din țara vecină

Italia a criticat extrem de dur Franța, în urma intrării „inacceptabile” a unor vameși francezi înarmați într-un local închiriat unei organizații nonguvernamentale (ONG) de ajutorare a migranților, într-un orășel italian alpin de frontieră, transmite News.ro.

„Francezii încalcă frontierele”, a titrat duminică, 1 aprilie, La Stampa. „Migranți: Italia blochează Franța”, și-a exprimat satisfacția Il Messagero, notează Digi24.

Este așadar ecoul unor reacții dure ale unor politicieni vocali dintr-o țară fără guvern, marcată de un resentiment profund față de o Europă care pare să se spele pe mâni de venirea în masă a unor imigranți în peninsula italiană.

Incidentul din mica stațiune de schi Bardonecchia s-a transformat rapid într-un casus belli diplomatic.

Franța consideră că prezența vameșilor era perfect legală, însă Ministerul italian de Externe vorbește despre un „act grav, considerat total în afara cadrului colaborării între state vecine”.

Parchetul din Torino a anunțat duminică deschiderea unei anchete cu privire, în acest stadiu preliminar, la presupuse „abuzuri de putere” grave, „violență privată” și „încălcare de domiciliu”.

Parchetul a primit în prealabil un raport de la Comisariatul din Bardonecchia despre intrarea unor vameși neidentificați, vineri seara, într-un local pus la dispoziția ONG-ului Rainbow for Africa.

Brigada feroviară a Vămii franceze din Modane, care efectuează controale pe TGV-ul Paris-Milano, a intrat în local pentru a supune un nigerian suspectat de trafic de droguri unui test de urină, în toalete, a explicat Franța.

PARISUL ÎI APĂRĂ PE VAMEȘI

Ministrul francez al Conturilor Publice, însărcinat cu Vama, Gérald Darmanin a anunțat duminică faptul că va efectua în zilele următoare o deplasare în Italia cu scopul de a da „explicații” Romei.

Însă este exclus să prezinte „scuze” cu privire la prezența vameșilor, „care nu au făcut nimic ilegal” folosind „un local pus la dispoziție în cadrul unui acord franco-italian” din 1990, a declarat el.

În pofida faptului că Italia a dat recent spre folosire acest local unui ONG, vameșii au cerut autorizație să intre și au primit-o, a argumentat el.

Cu scopul de a liniști situația înainte să se ducă la Roma, Darmarin le-a cerut vameșilor să „suspende funcționarea” acordului din 1990.

Un funcționar de rang înalt de la Ministerul italian de Externe l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Franței la Roma Christian Masset pentru a-i transmite „protestul ferm al Guvernului italian față de comportamentul agenților vamali francezi, considerat inacceptabil”.

El s-a referit la schimburi recente de informații între vameși francezi și căile ferate italiene, precizând că localul Gării Bardonecchia nu era accesibil, deoarece este utilizat de-acum de o organizație umanitară.

„În loc să se expulzeze diplomați ruși, trebuie să fie îndepărtați de-aici diplomați francezi”, a reacționat sâmbătă președintele Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini, care a obținut o victorie în alegerile legislative într-o coaliție cu partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, cu ajutorul sloganului „Italia mai întâi”.

„Cu noi la Guvern Italia va ridica capul în Europa, nu avem de primit lecții de la (președintele francez Emmanuel) Macron și (cancelarul german Angela) Merkel și ne vom controla frontierele”, a adăugat Salvini.

„Nu așa facem noua Europă”, a tunat Maurizio Martina, secretarul interimar al Partidului Democrat (PD, centru-stânga), aflat tehnic la putere.

Stațiunea de schi Bardonecchia, în Piemont, primește un flux regulat de migranți, în pofida faptului că trenurile către Franța sunt puternic controlate. Unii trec pe drum, printr-o trecătoare de 16 kilometri lungime, care desparte Bardonecchia de Névache, primul sat francez.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău