Tensiuni în Golf: Spania își retrage o fregată angajată alături de armata americană
-
14 Mai 2019 19:00
Spania și-a retras temporar o fregată angajată împreună cu un portavion american în Orientul Mijlociu, pe fondul escaladării tensiunilor între Washington și Teheran, a indicat marți Ministerul Apărării spaniol, citat de AFP, preluat de Agerpres.
"Pentru moment, fregata Mendez Nuńez a părăsit grupul de luptă al USS Abraham Lincoln", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, confirmând astfel o informație apărută în cotidianul El Pais.
"Aceasta este o măsură de retragere temporară, decisă de ministrul apărării Margarita Robles, atât timp cât portavionul american se află în această zonă", a adăugat același purtător de cuvânt.
"Fregata spaniolă se alăturase acestui grup de luptă pentru exerciții, nicio posibilitate de confruntare sau de acțiune belicoasă nefiind avută în vedere (de Madrid) și din această cauză participarea (fregatei spaniole) este suspendată pentru moment", a spus el.
SUA au anunțat la 5 mai desfășurarea portavionului USS Abraham Lincoln și a unei formațiuni de bombardiere în Orientul Mijlociu, ca răspuns la o "amenințare credibilă" din partea Teheranului.
Washingtonul a anunțat apoi vineri trimiterea unei nave de război transportând vehicule, în special amfibii, și o baterie de rachete Patriot pentru a se alătura flotei conduse de USS Abraham Lincoln.
Potrivit El Pais, USS Abraham Lincoln se îndreaptă în prezent spre strâmtoarea Ormuz pentru a intra în Golful Persic, ce separă Iranul de Peninsula Arabică, dar o va traversa fără nava spaniolă.
Relațiile deja tensionate între Washington și Teheran s-au acutizat de o săptămână, de când Iranul și-a suspendat unele angajamente luate în cadrul acordului nuclear din 2015, demersul survenind la un an după retragerea americană din acest text, în timp ce administrația Donald Trump și-a înăsprit sancțiunile împotriva economiei iraniene.
Cotidianul american New York Times relata luni seara că ministrul apărării american interimar, Patrick Shanahan, a prezentat săptămâna trecută un plan potrivit căruia până la 120.000 de militari ar putea fi trimiși în Orientul Mijlociu dacă Iranul atacă forțe americane.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), doi aliați apropiați ai Washingtonului, au informat duminică și luni despre presupuse "acte de sabotaj" vizând patru nave - două saudite, una a EAU și una norvegiană - în Golful Oman, provocând o escaladare a tensiunilor.
Sursa:Agerpres