Tensiunea persistă în Kosovo după desfășurarea unor vehicule blindate sârbe

  • 27 Septembrie 2021 15:35
Tensiunea persistă în Kosovo după desfășurarea unor vehicule blindate sârbe

Tensiunea a crescut și mai mult, luni, între Kosovo și Serbia, după decizia Belgradului de a desfășura patru vehicule blindate ale armatei sale lângă granița cu fosta sa provincie, a constatat un corespondent al agenției France Presse, citat de Agerpres.

Duminică, Belgradul a decis să ridice nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona de frontieră sâmbătă și duminică.

Televiziunea de stat sârbă (RTS) a difuzat luni imagini cu aceste blindate, precum și cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 km de granița cu Kosovo.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a descris acțiunile Belgradului ca "manevre militare teatrale", declarându-se convins că "dialogul este singura soluție".

Serbia acuză Kosovo vecin de "provocări" după desfășurarea recentă a forțelor speciale ale acestuia în apropierea a două posturi de frontieră din nordul Kosovo, Jarinje și Brnjak. Sârbii sunt majoritari în nord și refuză autoritatea guvernului de la Pristina.

Această desfășurare a trupelor, care a provocat furia sârbilor, a urmat după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare sârbe și de a le înlocui cu plăci kosovare temporare, o "măsură de reciprocitate", afirmă Pristina.

Sute de sârbi au protestat de atunci împotriva acestei decizii și au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia și Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar cu albanezi, sunt desemnate drept "pasaje administrative" de Belgrad, care nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău