Tenis | WTA, îngrijorată în continuare de situația lui Shuai Peng

  • 27 Noiembrie 2021 14:22
Tenis | WTA, îngrijorată în continuare de situația lui Shuai Peng

La o săptămână după ce Shuai Peng a reapărut în public, WTA, asociația jucătoarelor profesioniste de tenis, s-a arătat sâmbătă "profund îngrijorată" de libertatea de care se bucură cu adevărat sportiva chineză care l-a acuzat de abuzuri sexuale pe un fost vicepremier al țării sale.

Președintele WTA, Steve Simon, "rămâne profund îngrijorat în legătură cu libertatea lui Peng în raport cu orice cenzură sau constrângere și a decis să nu o mai contacteze prin e-mail cât timp nu este sigur că răspunsurile ei sunt personale și nu cele ale cenzorilor săi", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a asociației.

"Steve Simon a contactat-o pe Peng Shuai prin diferite canale de comunicare. I-a trimis două e-mailuri, însă era clar că răspunsurile sale au fost influențate de alții", a explicat purtătoarea de cuvânt.

În schimb, ea nu a dorit să revină asupra unei informații difuzate de BBC, bazate pe declarațiile unui "prieten" al jucătoarei, potrivit cărora ea i-ar fi trimis un e-mail lui Simon, mulțumindu-i pentru îngrijorare, însă cerându-i să nu intervină pentru a o lăsa "în pace".

Shuai Peng (35 ani), campioană în proba de dublu la Roland Garros în 2014, a intrat în atenția internațională la începutul acestei luni, când a postat un mesaj pe rețeaua de socializare Weibo în care susținea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang. Mesajul a fost șters rapid de autoritățile chineze.

În ciuda cenzurii, mesajul a fost făcut public în lumea întreagă, provocând o serie de reacții sub hashtagul #WhereIsPengShuai ("Unde este Peng Shuai").

Multe nume mari ale tenisului, de la Chris Evert la Novak Djokovic, WTA și omoloaga sa masculină ATP au cerut explicații Chinei. În afara lumii sportului, s-a implicat și lumea politică, cu solicitări de clarificări adresate Beijingului, mai ales de către Franța, Statele Unite, Marea Britanie sau ONU.

Peng a reapărut în weekend-ul trecut, într-un restaurant din Beijing și apoi în timpul unui turneu de tenis din capitala Chinei, potrivit videoclipurilor publicate de presa oficială.

Duminică, ea vorbit prin videoconferință cu Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Potrivit CIO, Shuai Peng a explicat că este "în siguranță și sănătoasă" la domiciliul său din Beijing, dar "și-ar dori ca viața sa privată să fie respectată".

Totuși, caracterul pur oficial și atent cântărit al declarațiilor, ca și al aparițiilor sale (membrul chinez al CIO, Li Lingwei, a participat la videoconferință împreună cu Thomas Bach), nu a fost suficient pentru a liniști opinia publică și mișcarea de susținere a continuat.

China a cerut marți încetarea "exagerării" și "politizării" cazului Shuai Peng, într-o reacție oficială excepțională la acuzațiile jucătoarei.

Ziua următoare, Uniunea Europeană a cerut autorităților chineze "dovezi verificabile" ale libertății de mișcare a jucătoarei și o anchetă "transparentă" referitoare la acuzațiile de abuz sexual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău