Tendințe în evoluția activității economice în trimestrul II: Se estimează o creștere moderată
-
25 Aprilie 2023 18:44
În următoarele luni se estimează o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +6,4%) și o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,7%). Prognozele sunt făcute de Biroul Național de Statistică în rezultatul Anchetei de conjunctură realizată în trimestrul I 2023 conform opiniei managerilor întreprinderilor din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii.
Referitor la numărul de salariați, managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4,8%. Pentru prețurile produselor (mărfurilor) se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +14,1%), scrie Bizlaw.md.
Managerii din industria prelucrătoare estimează o creștere/îmbunătățire moderată a: situației economice (sold conjunctural +11,7%); veniturilor din vânzări (sold conjunctural +9,1%); numărului de salariați (soldul conjunctural +6,7%); prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +12%).
Conform opiniei managerilor, în activitatea de construcții va fi o relativă stabilitate a: situației economice (sold conjunctural +3%); veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,4%); numărului de salariați (sold conjunctural +4,2%). În ceea ce privesc prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +14%).
În sectorul comerț cu amănuntul și servicii se estimează o relativă stabilitate a situației economice (sold conjunctural +5,7%), veniturilor din vânzări (sold conjunctural +2,6%), precum și a numărului de salariați (sold conjunctural +4,4%). Totodată, pentru preturile de vânzare se estimează o creștere moderată (sold conjunctural +14,5%).
Tendințe în evoluția activității economice pe clase de mărime
Managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează creșterea activității economice (sold conjunctural +31,6%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +28,7%) și o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +14,8%). Cu toate acestea, se estimează de asemenea creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +9,9%).
În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2023 creșterea activității economice (sold conjunctural +25,9%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +18,5%) și o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +5,4%). Pentru prețurile produselor (mărfurilor), managerii estimează o creștere moderată (sold conjunctural +15,3%).
Managerii întreprinderilor mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2023 o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +8,1%) și o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural +5,1%). Cu toate acestea, se estimează și creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +12,6%).
Totadată, managerii întreprinderilor micro (cu numărul saliaților până la nouă persoane) se așteaptă la o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +3,1%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +2,1%), precum și a numărului de salariați (sold conjunctural +4,4%). Pentru prețurile produselor (mărfurilor) se estimează o creșteremoderată (sold conjunctural +14,8%).
Cu toate că, la general estimările pentru trimestrul II sunt optimiste, în trimestrul I 2023, 67% din respondenți s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 51,3% din respondenți). De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de probleme financiare (41,4%), lipsa forței de muncă (33%) precum și de consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (33%).