Temperaturi arzătoare continuă să acopere bazinul mediteranean

  • 12 August 2021 09:57
Temperaturi arzătoare continuă să acopere bazinul mediteranean

Temperaturi arzătoare continuă să acopere multe țări europene și din nordul Africii, alimentând incendii de vegetație devastatoare.

În nordul Algeriei acestea au provocat până acum cel puțin din 69 de morți, iar alături, în Tunisia, se înregistrează temperaturi de peste 49 de grade.

Și peste mare, în Italia, ieri a fost stabilit un nou record de temperatură, de 48,8 grade Celsius, s-a înregistrat în orașul silician Siracuza.

Pe acest fond, incendiile de vegetație continuă să provoace daune uriașe.

Zeci de focare sunt active în regiunile continentale sudice și în Sicilia, iar în Grecia aproape 100 de mii de hectare de pământ au fost distruse de flăcări în mai puțin de două săptămâni, cel mai grav bilanț după incendiile devastatoare din 2007.

O corespondență din Atena, de la Michaela Lambrinidou: "În Insula Evia, acolo unde intervin și pompierii români, dar și în Peloponez, unde noi focare se aprind, probabil de mâini criminale sau reactivează din cauza rafalelor de vânt, pompieri greci și străini depun eforturi titanice să le pună sub control. Criticile dure îndreptate împotriva executivului grec și cu precădere împotriva premierului se amplifică pe măsură ce stingerea flăcărilor pare a fi o misiune imposibilă. În ultima săptămână, peste 65 de mii de hectare de pădure și vegetație, dar și culturi agricole au ars, mii de locuințe s-au transformat în mormane de moloz și zeci de mii de persoane au fost forțate să se refugieze fără speranța de a reveni acasă. Mii de locuri de muncă dependente de turism, agricultură și profesii forestiere au fost pierdute din economia locală."

Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, i-a mulțumit ieri președintelui Klaus Iohannis pentru intervenția pompierilor români, care au răspuns promt apelului autorităților elene.

Șeful statului român a exprimat solidaritatea României cu poporul grec în aceste momente dificile, precum și compasiunea pentru toți cei afectați de incendiile devastatoare din ultimele zile.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău