Temperatura din stratosfera Siberiei va crește brusc cu 40 de grade. Europa va resimți efectele dure

  • 22 Noiembrie 2019 15:05
Temperatura din stratosfera Siberiei va crește brusc cu 40 de grade. Europa va resimți efectele dure

Un fenomen natural periodic va face ca temperatura din stratosfera deaspura vortexului polar, de deasupra Siberiei, să crească cu 40 de grade Celsius în următoarele zile. Din acest motiv, vremea din Europa ar putea fi puternic influențată, iar veștile nu sunt bune, informează Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, fenomenul meteorologic de încălzire stratosferică bruscă (SSW- Sudden Stratospjeric Warming) va avea loc, deasupra Siberiei, în jurul datei de 30 noiembrie. Acest fenomen apare periodic din cauza valurilor de căldură care ajung deasupra vortexului polar, potrivit Severe Weather.

Temperaturile vor crește în stratosfera Siberiei, la 30 de kilometri altitudine, de la -55 de grade Celsius la -10 grade Celsius, în următoarele zile. Această temperatură va fi cu 35 de grade Celsius mai mare decât media din ultimii 30 de ani.

Ce efecte va avea asupra vremii

Încălzirea stratosferică bruscă anunță cel mai des schimbarea vremii. Odată ce vortexul polar va fi afectat de această încălzire, masa enormă de aer și-ar putea pierde din intensitate sau s-ar putea sparge în mai multe vortexuri mai mici și mai slabe. În oricare dintre cele aceste scenarii, vortexul nu va mai putea reține masa de aer arctic în nord, acesta ajungând în Europa și diverse părți ale SUA, ceea ce înseamnă o răcire bruscă a vremii în zonele afectate.

Rareori, se poate întâmpla ca această încălzire a stratosferei deasupra vortexului polar să nu modifice în niciun fel vremea pe care oamenii o resimt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău