Televiziuni din Moldova au fost amendate

  • 13 Februarie 2015 13:20
Televiziuni din Moldova au fost amendate

7 posturi de televiziune au fost amendate, iar alte câteva au primit recomandări în ședința de astăzi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, pentru că au încălcat dreptul la informare a persoanelor cu deficiențe de auz.

Posturile TV au fost sancționate cu amendă minimă, în valoare de 1.800 de lei, pentru că în urma unui raport de monitorizare s-a constatat că nu dețin în grila de emisie emisiuni informative interpretate în limbaj mimico-gestual sau titrate sincron, pentru telespectatorii cu deficiențe de auz.

Experții au constatat totodată  că unele televiziuni, deși afișează titre cu rezumatul unor materiale, acestea nu corespund  cu imaginile și știrile difuzate în acel moment. Președintele CCA, Dinu Ciocan,  a reamintit că televiziunile au obligația să asigure interpretarea în limbaj mimico gestual sau titrarea sincron a știrilor în perioadă de maximă audiență.

”Trebuie să avem grijă și de acele persoane cu dizabilități, care ar trebui să vizioneze  cel puțin un buletin de știri la o oră mai comodă. Ca o recomandare și ca un apel pentru toate televiziunile,  să difuzeze aceste buletine de știri la o oră de mai maximă audiență, și nu la ora 6:00 dimineața sau la ora 23:00”
Amintim că printr-o decizie emisă de Consiliului Coordonator al Audiovizualului în 2008, posturile de televiziune sunt obligate  să asigure accesul laemisiuni televizate de importanță majoră și de actualități prin interpretarea în limbajul mimico-gestual, cel puțin 20 de minute din timpul zilnic de emisie.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău