Telescopul spațial James Webb, aparținând NASA, a fost asamblat în totalitate

  • 29 August 2019 20:10
Telescopul spațial James Webb, aparținând NASA, a fost asamblat în totalitate

Telescopul spațial James Webb, instrument ultraperformant ce a costat 9,7 miliarde de dolari și-l va înlocui pe celebrul telescop Hubble, este în sfârșit complet asamblat și urmează să fie lansat în spațiu în martie 2021, conform unui anunț făcut miercuri de NASA, informează SPACE.com, preluat de Agerpres.

"Asamblarea telescopului și a instrumentelor sale științifice, a scutului împotriva radiațiilor solare și a modulului spațial pe care va fi lansat, într-un singur observator spațial reprezintă o reușită incredibilă pentru întreaga echipă Webb", a declarat managerul de proiect Bill Ochs, de la Centrul Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

"Această bornă simbolizează eforturile a mii de oameni dedicați acestui proiect vreme de mai bine de 20 de ani, din cadrul NASA, al Agenției Spațiale Europene (ESA), al Agenției Spațiale Canadiene, din cadrul companiei aerospațiale și de apărare Northrop Grumman, precum și ale celorlalți parteneri de-ai noștri din domeniile industrial și academic", a adăugat el.

Telescopul spațial James Webb a fost asamblat complet în cadrul facilităților Northrop Grumman, principalul contractor pentru construcția acestui instrument ultraperformant.

Folosind o macara, inginerii au coborât ușor elementul telescop, format din instrumente științifice și optice, pe corpul modulului cu care va fi lansat în spațiu. Scutul solar complex al telescopului, ce are capacitatea de a se plia și are rolul de a menține instrumentele telescopului reci în timpul funcționării, era deja instalat pe segmentul modulului spațial. Apoi, echipa a conectat cele două emisfere ale telescopului în mod mecanic. În continuare, tehnicienii NASA vor trebui să realizeze conexiunile electrice dintre diferitele piese și apoi să le testeze pe fiecare în parte.

De-a lungul timpului, acest proiect s-a confruntat cu numeroase întârzieri și depășiri ale bugetului. Spre exemplu, din 2009, costul întregului proiect s-a dublat, iar data lansării a fost amânată cu aproape 7 ani.

Potențialul extraordinar al acestui telescop face însă ca toată munca și toate problemele întâmpinate, inclusiv depășirile bugetare, să merite, conform reprezentanților NASA.

Telescopul spațial James Webb, care este optimizat să privească Universul în spectrul infraroșu, le va permite astronomilor să răspundă la unele dintre cele mai importante întrebări despre originea Universului, odată ce va deveni operațional în punctul Lagrange 2 dintre Soare și Pământ, un punct stabil din punct de vedere gravitațional (gravitația Soarelui și cea a Pământului se anulează reciproc), situat la aproximativ 1,5 milioane de kilometri distanță de Pământ.

Cercetătorii vor folosi acest telescop și pentru a căuta semne ale vieții extraterestre în atmosfera planetelor din relativa apropiere a Sistemului Solar, precum și pentru a studia aprinderea primelor stele din Univers și formarea primelor galaxii în urmă cu aproximativ 13,5 miliarde de ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău