Telescopul Hubble a rămas de o săptămână în ''safe mode'', după o eroare a computerului său central

  • 22 Iunie 17:10
Telescopul Hubble a rămas de o săptămână în ''safe mode'', după o eroare a computerului său central

Telescopul spațial Hubble se află de o săptămână în "safe mode" după ce computerul de bord a generat o eroare în data de 13 iunie, conform unui comunicat al NASA, transmite marți Live Science.

Computerul de bord este responsabil de coordonarea și controlul tuturor instrumentelor științifice aflate în dotarea telescopului - ceea ce înseamnă că până când tehnicienii de la NASA nu vor repara această eroare, telescopul Hubble nu poate fi utilizat.

Acest satelit aflat pe orbită de 31 de ani este dotat și cu un computer de rezervă, ce ar putea fi activat dacă nu se va reuși deblocarea computerului principal. Din păcate, deocamdată nu a putut fi remediată problema apărută la computerul principal al telescopului orbital. Tehnicienii NASA încă nu au identificat natura exactă a problemei.

"Datele inițiale indicau spre un modul de memorie care s-ar fi degradat. Însă când am încercat să trecem pe un modul de memorie de back-up, comanda de a iniția această trecere nu a avut niciun efect", conform comunicatului NASA.

O a doua tentativă de a reactiva ambele module de memorie a avut loc la 17 iunie, dar și ea a fost tot un eșec. La bordul lui Hubble se află în total patru module de memorie, care ar trebui, în condiții normale, să poată fi accesate de oricare dintre cele două computere de bord (cel principal și cel de rezervă).

O variantă ar fi trimiterea unui echipaj pe orbită pentru a repara manual telescopul, așa cum s-a întâmplat ultima oară în 2009 (misiunea STS-125). În acea misiune, astronauții au instalat două noi instrumente științifice (o cameră cu câmp larg și un instrument pentru analiza luminii în spectrul ultraviolet) și au înlocuit câteva piese hardware învechite. NASA însă se pregătește pentru lansarea, anul acesta, a telescopului spațial James Webb și deocamdată nu există niciun plan pentru repararea manuală a lui Hubble.

Telescopul Hubble a mai intrat recent în "safe mode" după ce a primit un update de software ce conținea o eroare, însă problema apărută în luna martie a acestui an a fost remediată foarte ușor.

Deși Hubble a fost construit la sfârșitul anilor '80, NASA a subliniat că instrumentele cu care telescopul este dotat sunt încă într-o stare bună de funcționare.

Telescopul spațial Hubble, lansat în 1990, a revoluționat astronomia și a modificat viziunea noastră asupra Universului, obținând imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee și galaxii foarte îndepărtate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
32,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,63 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău