Telefoane mobile pentru vârstnici, ca să învețe să comunice online

  • 17 Septembrie 18:20
Telefoane mobile pentru vârstnici, ca să învețe să comunice online

O sută de persoane vârstnice din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova vor primi telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze cu ajutorul unui grup de voluntari tineri. Inițiativa de dezvoltare a abilităților digitale ale femeilor și bărbaților în vârstă aparține Help Age International în Moldova, cu susținerea Fondului ONU pentru Populație. În felul acesta, spun autorii inițiativei, va fi stimulat dialogul între generații și va fi creată o punte de comunicare între tineri și seniori, în special pe perioada pandemiei, transmite IPN.

„Pandemia de COVID-19 a transferat o bună parte din activități în mediul online. Dar, în timp ce unele persoane s-au adaptat ușor noilor realități, altele, cum ar fi persoanele în vârstă, au fost afectate. Din cauza accesului limitat la tehnologiile digitale, vârstnicii s-au pomenit izolați atât social, cât și informațional. Este important să reducem decalajul dintre generații, oferind acces egal la oportunitățile digitale”, a spus Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova, citată într-un comunicat de presă.


Vârstnicii implicați în proiect sunt persoane vulnerabile, care nu au acces la alte platforme de comunicare, au o mobilitate redusă, fiind și cei mai afectați de pandemia COVID-19 din cauza izolării sociale. Ei au fost identificați și selectați de către organizațiile neguvernamentale locale împreună cu administrația publică locală și asistentul social din fiecare localitate inclusă în proiect. Aceștia vor primi telefoanele mobile cu acces la internet și vor fi instruiți și ghidați de voluntarii tineri din localitățile lor cum să utilizeze telefoanele, să efectueze plăți electronice și să comunice cu semenii și familia online.

Conform datelor Biroului Național de Statistică din iulie 2020, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a populației vârstnice și o descreștere a tinerilor, cu o pondere de 21,8% a persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste și 26,9% tineri cu vârsta de 14-34 de ani în total populație.

Vârstnicii din Republica Moldova sunt mai puțin activi din punct de vedere social și mai puțin implicați în activități de îmbătrânire sănătoasă și activă, comparativ cu semenii lor din țările europene. Conform Indicelui de Îmbătrânire Activă, doar 3% dintre persoanele în vârstă din Moldova utilizează tehnologiile informaționale, pe când în țările UE, procentajul acestora depășește 41%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Tue
17
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău