Tehnică și programe de ultimă generație pentru studenții de la IT
-
19 Octombrie 2015 18:17
Studenții de la facultățile de tehnologii informaționale vor putea fi instruiți în cadrul unui Centru de Excelență care va fi dotat cu tehnică și programe de ultimă generație, în cadrul unui proiect finanțat de USAID și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare.
Centrul este deschis în cadrul Universității Tehnice, dar la programele de instruire vor putea participa studenții de la toate universitățile care au facultăți cu profil IT.
Proiectul își propune să instituie un mediu de studiu tehnologic avansat, cu laboratoare și săli dotate cu tehnologii de ultimă oră, astfel încât să stimuleze dezvoltarea profesională a tinerilor specialiști din domeniul tehnologiilor informaționale, a subliniat vice-directorul USAID pentru Europa și Eurasia, Jonathan Katz.
„Sper că peste 20 de ani vom putea spune că această zi a fost începutul unei Silicon Valley din Moldova. Suntem siguri că acest proiect va produce o schimbare prin consolidarea competențelor specialiștilor și prin menținerea specialiștilor în țară”, a declarat Jonathan Katz.
În cadrul Centrului de excelență, studenții vor fi instruiți, beneficiind de tehnică modernă și aici vor putea fi inițiate proiecte de afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale și alte domenii conexe, a declarat rectorul Universității Tehnice, Ion Bostan.
„Vor fi create start-up-uri în care vom educa tinerii specialiști cum să creeze o întreprindere în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, va fi și utilaj specializat pentru simularea diferitor fenomene inginerești”, a declarat Ion Bostan.
Proiectul va fi susținut și de companii internaționale din domeniul IT, astfel încât studenții speră să beneficieze de experiența specialiștilor din cadrul acestora.
„Va fi, probabil, posibilitatea de a face unele stagii, vor fi posibili angajatori. Acum nu dispunem de locuri unde să putem lucra la proiectele noastre, nu avem un ”co-working space”. Acest centru ne va oferi această posibilitate”, a declarat Ion Bostan.
Proiectul are o durată de 3 ani și va dispune de o finanțare totală de 7 milioane de euro.