Teheranul afirmă că a finalizat un contract cu Moscova privind achizionarea unor avioane Suhoi Su-35

  • 11 Martie 2023 15:47
Teheranul afirmă că a finalizat un contract cu Moscova privind achizionarea unor avioane Suhoi Su-35

Iranul a anunțat că a finalizat cu Rusia un contract de achiziționare a unor avioane de luptă Suhoi Su-35, a indicat o agenție de presă oficială, în pofida avertismentelor SUA împotriva cooperării militare între Teheran și Moscova, transmite Agerpres.

Iranul a anunțat că a finalizat cu Rusia un contract de achiziționare a unor avioane de luptă Suhoi Su-35, a indicat o agenție de presă oficială, în pofida avertismentelor SUA împotriva cooperării militare între Teheran și Moscova, transmite AFP.

"După ridicarea embargoului ONU asupra cumpărării de arme convenționale în octombrie 2020, Iranul a finalizat contractul pentru achiziționarea unor avioane de luptă Suhoi Su-35", a indicat Irna, citând reprezentanța Republicii islamice de pe lângă Națiunile Unite.

Agenția nu a furnizat mai multe detalii despre contract, dar Iranul și Rusia poartă discuții de mai mulți pentru livrarea către Teheran a unor avioane de luptă rusești.

SUA, inamicul declarat al Iranului, amenință cu sancțiuni grele orice țară care face comerț cu forțele iraniene, în special Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului de la Teheran, plasată pe lista neagră cu organizații teroriste.

Paralel, Washingtonul își exprimă îngrijorarea față de "periculoasa" escaladare a cooperării militare între Iran și Rusia, Teheranul fiind acuzat că furnizează drone utilizate în Ucraina, ceea ce Iranul dezminte.

Aparatele "Suhoi Su-35 sunt acceptabile din punct de vedere tehnic pentru Iran, iar Rusia a anunțat că este pregătită să le vândă Republicii islamice", a anunțat Irna.

Ministrul iranian al apărării, Mohammad-Reza Ashtiani, a indicat luni că Teheranul "își continuă cumpărarea" de Suhoi Su-35, dar "încă nu a primit echipamentul".

Forțele aeriene iraniene au deja în dotare circa 300 de avioane de luptă rusești (MiG-29 și Su-25), chinezești (F-7), americane (F-4, F-5 și F-14) și franceze (Mirage F-1), precum și câteva "Saeqeh", o versiune iraniană a avionului F-5 american, potrivit experților.

Teheranul și Moscova au încheiat în 2007 un contract pentru livrarea sistemului antirachetă S-300 rusesc, dar în 2010 Moscova a suspendat vânzarea, din cauza aplicării unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU împotriva programului nuclear iranian.

În 2015, cu puțin timp înaintea de încheierea unui acord internațional asupra programului nuclear iranian, Moscova a autorizat din nou livrarea unor sisteme S-300.

Ministerul iranian al Apărării a declarat în mai 2016 că țara sa este de acum "în posesia sistemului strategic S-300".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău