Teheranul a trimis UE o nouă propunere în cadrul negocierilor asupra acordului privind programul nuclear iranian

  • 02 Septembrie 2022 11:43
Teheranul a trimis UE o nouă propunere în cadrul negocierilor asupra acordului privind programul nuclear iranian

Iranul a trimis Uniunii Europene (UE) o nouă propunere în timp ce continuă eforturile pentru a ''reanima'' acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian și pentru a pune capăt anilor de dispute, informează vineri dpa.

„Am analizat cu atenție răspunsul SUA la propunerea de compromis a UE și am transmis UE poziția noastră în această problemă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanaani. El nu a oferit alte detalii, potrivit numeroaselor instituții de media care au transmis declarațiile lui.

Nasser Kanaani s-a limitat să aprecieze propunerea drept "constructivă" și a spus că scopul ei este de a se ajunge la un acord final.

Acordul asupra programului nuclear iranian leagă controlul asupra acestui program de relaxarea sancțiunilor împotriva Iranului, transmite agerpres.
Acordul inițial a fost încheiat în 2015, însă a fost compromis câțiva ani mai târziu, în timpul președintelui american Donald Trump, care a retras SUA din acord.

Negociatorii UE au explicat că o nouă versiune a acordului a fost deja elaborată și că aceasta așteaptă un "da" sau un "nu" din partea tuturor părților.

Părțile acordului sunt Iranul, UE, Germania și cele cinci puteri din cadrul Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto: SUA, Franța, Regatul Unit, Rusia și China.

SUA și Iranul au răspuns deja la o propunere de compromis din partea șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian "în zilele următoare", în contextul consultărilor dintre președintele Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverșunat al acordului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău